Aproape 1.000 de viețuitoare din circa 90 de specii sunt găzduite în prezent de Grădina Zoologică din Chișinău, – de la vultur zăgan, leopardul zăpezilor până la jderi cu gâtul galben și păsări exotice. Aceste și alte animale, multe dintre care rare și pe cale de dispariție, fac parte din colecția ZOO. Dincolo de importanța sa zoologică, întreprinderea are un rol educativ și reprezintă o adevărată atracție turistică atât pentru oaspeții capitalei, cât și pentru chișinăuieni.
Colecția de animale
În prezent, Grădina Zoologică lucrează asupra îmbunătățirii colecției de animale din punct de vedere calitativ, accentul fiind pus pe valoarea și diversitatea speciilor, îndeosebi pe cele care sunt pe cale de dispariție. Administratorul Grădinii Zoologice Roman Crețu a menționat că toate eforturile sunt concentrate pe activitatea științifică și implicarea în programe de conservare. Un principiu fundamental al Grădinii Zoologice este de a deține o pereche, maximum două perechi, astfel încât, la necesitate, să poată contribui la reproducere și repopulare, în cadrul programelor internaționale.
Grădina Zoologică este un membru activ în programul de conservare a vulturului și are în expoziție un exemplar de vultur zăgan, făcând parte dintr-o comunitate extinsă, care studiază aceste păsări atât în captivitate, cât și în libertate. Angajații întreprinderii furnizează informații prin chestionare la fiecare doi ani, oferind răspunsuri la întrebările savanților care studiază această specie.
La fel, Grădina Zoologică este un membru în programul de conservare a leopardului zăpezilor. În anul 2014, un mascul din această specie rară a fost adus în Grădina Zoologică, devenind un exemplar valoros atât pentru expoziție, cât și pentru reproducție.
Roman Crețu a menționat că Grădina Zoologică este în căutarea continuă a unei femele pentru reproducție, precizând, totodată, că felinele se reproduc bine la Grădina Zoologică din Chișinău, datorită condițiilor favorabile oferite.Prin eforturi comune, inclusiv cu sprijinul Primăriei Chișinău, în perioada de pandemie, a fost adus un lot mare de animale, dintre care cinci jderi cu gâtul galben, un animal rar, greu de găsit în grădinile zoologice.
Printre speciile rare se numără și leopardul de Amur (un mascul și o femelă). Deoarece leopardul de Amur este o specie retrasă și are un mod de viață nocturn, aceste animale nu sunt mereu vizibile pentru vizitatori. În schimb, leii pot fi deseori admirate în volieră, trăind într-un grup unit.
Administrația Grădinii Zoologice își propune extinderea suprafeței în care sunt întreținuți leii, astfel creând condiții mai bune și confort psihologic atât pentru ei, cât și pentru vizitatori.
Roman Crețu a precizat că schimbul mai liber între grădinile zoologice a fost printre țările Comunității Statelor Independente, însă, din cauza conflictului din țara vecină, foarte multe rute aeriene au fost anulate sau scumpite semnificativ. Ultimele animale erau achiziționate de la colegii din Ucraina, care sunt aproape de frontieră și care nu se află în zonele afectate nemijlocit de război. Uneori, animale pot ajunge în colecția Grădinii Zoologice și de la cetățeni, deși această practică nu este încurajată. Dacă o persoană a procurat un animal exotic și nu îi poate asigura condiții adecvate, atunci îl poate dona Grădinii Zoologice.
În acest caz, se încheie un contract de donație, iar donatorul renunță la toate drepturile asupra acestui animal. Grădina Zoologică va decide ulterior dacă păstrează animalul în colecție sau îi găsește o nouă casă.
Pregătiri pentru iarnă
Roman Crețu a explicat că, pentru iarnă, regula generală este evaluarea spațiilor interioare din punctul de vedere al funcționării sistemului de încălzire și ventilare. La unele specii, adăpătorile sunt montate în interior pentru a preveni înghețul apei, iar la altele este instalată o podea de lemn deasupra celei de beton. Imediat după intrare în noiembrie, animalele care necesită condiții speciale sunt transferate în spațiile de iarnă, unde rămân până în primăvară, devenind inaccesibile pentru vizitare.Măsurile sunt întreprinse în dependență de nevoile fiecărui animal. Anumiți papagali și unele specii de păsări exotice au nevoie de condiții speciale și sunt întreținute în încăperi închise. Alte specii de papagali, însă, se adaptează bine iernilor din Moldova și pot rămâne afară. În schimb, pentru capibare, civete de palmier, maimuțe și alte animale tropicale, iernile din Moldova sunt o provocare, astfel că acestea trebuie adăpostite în interior.
Ursul bătrân, care trăiește de mult timp la ZOO, s-a obișnuit să stea aproape de vizitatori și nu poate hiberna ca semenii săi sălbatici. Odată cu sosirea urșilor noi, va fi o experiență nouă. Aceștia hibernau la grădina zoologică din care au fost aduși. Vor încerca să hiberneze și în Chișinău, având condiții mai apropiate de cele din pădure.Începând cu sezonul rece, se schimbă rațiile alimentare. Pentru menținerea temperaturii constante a corpului, se consumă mai multe calorii, respectiv, rația alimentară pe timp de iarnă este mai calorică. În plus, se recurge la adaosuri vitamino-minerale. Cantitatea de hrană este ajustată în funcție de necesitățile fiecărei specii. Alimentele sunt achiziționate exclusiv în Moldova.
Administratorul a subliniat că Grădina Zoologică din Chișinău respectă standardele europene de alimentație, iar uneori rațiile oferite sunt chiar mai bogate decât cele din grădinile zoologice din Europa. Păsările exotice mănâncă terciuri, salate, bucăți de carne mărunțită, în timp ce în grădini zoologice în Europa acestea primesc granule. Leii și urșii consumă carne, pește, absolut tot ce se găsește în țară.
Dezvoltarea infrastructurii pentru animale și vizitatori
Roman Crețu a menționat că în acest an activitatea s-a concentrat pe îmbunătățirea infrastructurii și a căilor de acces, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. Se planifică construirea unei stații proprii de epurare și volierelor noi, care vor include spații de iarnă și de vară. Extinderea volierelor și îmbunătățirea condițiilor de întreținere a animalelor merge într-un pas grăbit. Administrația ZOO își propune să amenajeze un spațiu de vară pentru lemuri catta, să construiască o volieră nouă pentru lei, să renoveze spații expoziționale pentru păsări exotice, a punctat Roman Crețu.
Administratorul a precizat că dorința mare este renunțarea treptată la garduri, pentru a elimina disconfortul vizual al vizitatorilor, care văd animalul în cușcă, și pentru a aduce animalele mai aproape de oameni. Potrivit lui, această măsură va fi implementată cu deosebită atenție, pentru că vizitatorii câteodată încearcă să încalce reguli de comportament, fie că îi hrănesc animalul cu mâncare interzisă, introduc degete în volieră sau fac gălăgie. Urmează să fie create unele metode prin care vizitatorii ar putea hrăni anumite specii cu produse oferite de Grădina Zoologică.
Educație și voluntariat la ZOO
Cei mai tineri vizitatori au putut explora activitatea Grădinii Zoologice și colecția valoroasă de animale nu doar prin excursii ghidate, dar și în Clubul tinerilor biologi. În fiecare sâmbătă, angajații organizau lecții într-o clasă special amenajată, unde copiii învățau despre o anumită specie. După partea teoretică, grupul se deplasa la voliera animalului studiat, iar copiii aveau ocazia să-l vadă aproape și să creeze machete despre specia respectivă.
„Acum, prin intermediul ghizilor noștri, al personalului implicat în partea educativă, încercăm să elaborăm o nouă strategie și să facem ca acest serviciu să fie mai accesibil. Vrem ca toate școlile și grădinițele să cunoască despre activitățile noastre educaționale. Acum, clubul este închis pentru perioada rece a anului, dar activitatea va fi reluată în primăvară, într-un nou format, deși nu-l excludem pe cel vechi”, a comunicat Roman Crețu.
În prezent, Grădina Zoologică colaborează cu Universitatea Tehnică a Moldovei și Colegiul de Ecologie, pentru a organiza stagii de practică și activități didactice comune.
„Am primit în vizită studenți de la medicină veterinară, cărora le-am arătat modul de întreținere a animalelor și provocările cu care se confruntă o grădină zoologică. Colaborăm cu instituțiile de învățământ. În ceea ce privește voluntariatul, oferim această posibilitate celor interesați, însă totul este individual”, a spus administratorul Grădinii Zoologice. Roman Crețu a adăugat că își dorește, pe viitor, un regulament și înregistrarea oficială ca entitate pe teritoriul căreia poate fi realizat voluntariatul.
Roman Crețu a menționat rolul important al Grădinii Zoologice din perspectiva turismului. Fiind situată aproape de aeroport, într-o zonă favorabilă turismului urban, reprezintă un obiectiv turistic major, care merită investiții și extindere pentru a îmbunătăți calitatea experienței oferite, a spus administratorul.
Accesul vizitatorilor la Grădina Zoologică este permis zilnic, cu excepția zilei de luni, între orele 8:00 și 17:00.