Cămine pentru tineri specialiști sau parcuri cu baterii solare, sunt doar câteva idei de antreprenoriat, pe care le-au gândit elevii, în cadrul programului Innovation Camp. Tineri din nordul țării au învățat de la temelie cum își pot pune pe roate o afacere. Aceștia au avut posibilitatea, timp de 4 zile să fie ghidați de mentori profesioniști, transmite goodnews.md cu referire la tvn.md
MARIUS POPOVICI, elev: „Au reușit să studieze foarte multe, ce-i drept cu internetul, cu ajutorul mentorilor cu care am desfășurat activitățile online. La momentul dat am câteva idei de a-mi deschide o afacere, dar ideea de astăzi a fost gândită în comun, este vorba despre un parc cu baterii solare.”
CRISTIAN UNGUREANU, elev: „Am obținut multe cunoștințe cu ajutorul lor, am lucrat în echipă și mi-am dezvoltat capacitatea de a lucra în echipă. Vrem să construim un cămin pentru tinerii adolescenți din domeniul IT.”
CARINA FOCA, elevă: „Noi am cercetat semințe, am elaborat selecție. În primul rând este vorba despre dezvoltare, în al doilea rând, trebuie să arătăm tinerilor problemele existente din țară și să ascultăm părerea lor, este foarte important, pentru că ei au niște idei perfecte.”
În acest an, tinerii au avut sarcina să gândească o idee de afacere la subiectul „Urbanism sustenabil”
CORINA LUNGU, consultant principal, Ministerul Educației și Cercetării: „Tot ceea ce înseamnă Innovation Camp și acele competențe care se încearcă a fi dezvoltate în viziunea și experiența echipelor vin să completeze cunoștințele. Vin să completeze abilitățile și viziunile elevilor cum și unde ar putea face, pentru a dezvolta și a obține o competență în ceea ce înseamnă antreprenoriat, schimbare în societatea din care face parte.”
LAURENȚIA FILIPSCHI, director executiv Junior Achievement Moldova: „Este un proces în care tânărul învață prin greșeli, prin riscuri, își asumă riscuri, încearcă să cerceteze piața, încearcă să cerceteze spațiul concurenței și încearcă să aducă ceva nou pe piață. Elevii au o platformă ca să dezvolte ideile de afaceri, să se întâlnească, să interacționeze, să primească sugestii și recomandări din partea mediului de afaceri și de ce nu, să cunoască alți colegi din alte localități.”
INGA SAVCA, Directoare adjunctă, Colegiul de Industrie Ușoară, Bălți: „Programul Innovation Camp prevede de fapt o parte instructivă și o parte aplicativă sau mai bine zis o parte de prezentare publică. Totodată, reușind să îmbine dezvoltarea competențelor antreprenoriale și vorbitul în public. Elevii sunt instruiți cum să realizeze un plan de afacere, cum să identifice o problemă în spațiul, în comunitatea lor, cum să inventeze ceva, care ar schimba societatea spre bine.”
Programul a durat patru zile, dintre care trei zile au fost pentru instruirile online. Iar în ziua a patra tinerii și-au prezentate ideile de afacere.