În martie 2023, echipa de cercetători a Universității Tehnice a Moldovei – Rodica SIMINIUC, directoarea Școlii Doctorale a UTM, și Dinu ȚURCANU, prorector, proaspăt doctor în științe inginerești, cu teza de doctor elaborată și susținută sub coordonarea științifică a coautorului său de brevet, au inițiat un nou aspect al cercetării și inovației în domeniul securității nutriționale a persoanelor cu tulburări corelate consumului de gluten. De astă dată și-au concentrat atenția pe industria produselor de morărit și panificație,transmite goodnews.md cu referire la diez.md
Dosarele cu materialele celor trei cereri de Brevet de Invenție, pe marginea cărora Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) a emis trei hotărâri de acordare a brevetelor de invenţie de scurtă durată, au scos în evidență elaborarea a trei compoziții distincte pentru obținerea pâinii fără gluten – din făină de soriz, cu adaos de pulpă din spanac și cu adaos de pulpă din pomușoare de soc.
Un aspect foarte important al acestor invenții constă în obținerea pâinii fără gluten, care utilizează ingrediente făină de soriz, amidon de porumb, zahăr, sare de bucătărie, gumă de xantan, făină din semințe de Psyllium, praf de copt, drojdie uscată, smântână și apă.
Acest proces inovator implică dozarea și amestecarea separată a ingredientelor uscate și a celor fluide, frământarea și porționarea aluatului, urmate de menținere, dospire și coacere. Rezultatul este un produs de panificație fără gluten cu proprietăți nutriționale, funcționale și organoleptice sporite. Un alt aspect impresionant este accentul pus pe utilizarea plantelor spontane locale, făina de soriz și făina din semințe de Psyllium.
Aceasta promovează resursele naturale locale și contribuie la susținerea agriculturii sustenabile în Republica Moldova. Inovațiile cercetătorilor Dinu ȚURCANU și Rodica SIMINIUC sunt mai mult decât un simplu progres în industria alimentară. Acestea oferă soluții pentru o problemă reală, o alternativă sigură pentru persoanele care suferă de intoleranță la gluten. Totodată, contribuie la diversificarea sortimentului produselor de panificație fără gluten disponibil pe piață, oferind mai multe opțiuni consumatorilor.
Astfel, cei doi cercetători au deschis uși către un viitor mai promițător pentru persoanele cu intoleranță la gluten, demonstrând că cercetarea de calitate poate avea un impact semnificativ în societate și contribui la promovarea securității alimentare, nutriționale și la dezvoltarea unui sistem alimentar mai durabil. Totodată, rezultatul lor notabil pune în evidență importanța cercetării și inovației în consolidarea prestigiului Universității Tehnice a Moldovei și constituie o prețioasă sursă de inspirație pentru tinerii care aspiră să se dedice cercetării și inovației. Acest exemplu arată cât de importantă este cercetarea în abordarea problemelor reale din societate și cum pasiunea și angajamentul cercetătorilor pot genera inovații cu adevărat inspiraționale.