Sărbătoare importantă pentru români. Astăzi este cinstit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov), ocrotitor al cetății Bucureștilor. Cu această ocazie, în capitala României are loc o ceremonie religioasă specială, la care participă mii de pelerini din toată țara și de peste hotare.
Sf. Dimitrie cel Nou este celebrat în data de 27 octombrie și a fost canonizat în anul 1955 de către Biserica Ortodoxă Română. După hramul Sfintei Parascheva, aceasta este cea mai însemnată sărbătoare a toamnei. În această perioadă, în București are loc cel mai mare pelerinaj la moaștele sfântului, care se află la Catedrala Patriarhală.
Cine a fost Sf. Dimitrie cel nou
Sf. Dimitrie cel Nou s-a născut în secolul al XIII-lea, în satul Basarabovo din Bulgaria. Probabil că părinții săi erau simpli țărani, așa cum este menționat în scrierile bisericești. Tot aici se spune că a fost foarte credincios încă din copilărie, postind și rugându-se cu tărie.
Așa cum se arată în Viețile Sfinților, Sf. Dimitrie cel Nou a fost inițial păstor de vite în satul său natal. Și-a petrecut o lungă perioadă din viață într-o peșteră din apropierea locului în care s-a născut, în post aspru, abstinență și rugăciune, complet izolat de lume.
După moartea sa, moaștele sale au fost găsite de localnici în apele râului și au fost așezate în biserica din satul Basarab. În timpul Războiului ruso-turc, generalul rus Petru Salnikov a luat moaștele Sfântului Dimitrie pentru a-i împiedica pe soldații turci să le profaneze. El plănuia să le ducă în Rusia, însă atunci când cortegiul a trecut prin București, în iunie 1774, la rugămintea lui Hagi Dimitrie, un negustor bogat, și a Mitropolitului Grigorie al II-lea al Munteniei, moaștele au fost predate în dar credincioșilor ortodocși români pentru a-i mângâia pentru suferințele și pierderile suferite în timpul războiului.