O intervenție chirugicală complexă a fost efectuată în premieră, cu succes, unui bebeluș născut la Institutul Mamei și Copilului. Nou – născutul a fost diagnosticat cu hernie diafragmatică congenitală, iar medicii de la IMC au realizat reconstrucția defectului diafragmatic prin abord abdominal și video asistat toracoscopic.
Medicii i-au pus diagnosticul micului pacient încă la ultrasonografia de la 20 de săptămâni – hernie diafragmatică pe stânga, cu hipoplazie pulmonară bilaterală. Pe parcursul sarcinii, mama copilului s-a aflat în evidențele medicilor specialiști ai Institului Mamei și Copilului. Bebelușul s-a născut la termen prin operaţie cezariană, cu o greutate de 4100 grame.
Postnatal, diagnosticul a fost confirmat prin examinări imagistice, constatându-se amplasarea în torace a anselor intestinului subţire şi gros cu deplasarea contralaterală a organelor mediastinului (dextropoziţia cordului) și o compresie majoră a plămânului hipoplaziat. Pregătirea preoperatorie a fost realizată în serviciul de Reanimare și terapie intensivă nou-născuţi, unde a fost efectuată terapia de stabilizare a stării copilului şi, după stabilizarea parametrilor vitali, în data de 10.09.2021 s-a intervenit chirurgical.
La intervenţia chirurgicală au fost implicați specialişti din diverse domenii, inclusiv: chirurgie toracică, chirurgia nou-născuţi, chirurgia endoscopică, astfel fiind realizată o intervenţie chirurgicală complexă pentru prima dată la copii cu astfel de patologie. Cu ajutorul toracoscopiei , s-a reușit reducerea parţială a anselor în cavitatea abdominală prin defectul diaphragmatic, totodată fiind confirmată hipoplazia plămânului stâng. Ținând cont de malrotația intestinală prezentă, s-a recurs la laparotomie subcostală pe stânga cu reducerea anselor în cavitatea abdominală, amplasarea lor în poziție anatomică şi realizarea plastiei defectului hemidiagrafmului stâng prin abord abdominal, intervenția fiind video asistată toracoscopic.
Echipa de medici a fost formată din doctoul în științe medicale, Ina Revenco, doctor în științe medicale Alexandru Danci, Igor Ambros – medici chirurgi pediatriEgor Ersov – medic anesteziolog, ghidaţi de şeful CNȘP CP “ Natalia Gheorghiu” al IMC, doctorul habilitat în științe medicale Stanislav Babuci şi şeful secţiei Anesteziologie pediatrică dr. Serghei Malanco și asistentele medicale Larisa Litiuc şi Liubovi Lanciu.
Postoperator, starea copilului a fost gravă pe parcursul a două săptămâni, ulterior fiind constatată ameliorarea treptată și restabilirea deplină a parametrilor vitali. Copilul a fost externat după trei săptămâni din staționar în stare satisfăcătoare, cu un volum de alimentație satisfăcător.