Potrivit studiilor, pompierii au una dintre cele mai stresante profesii din cele existente. Trecând prin misiuni de diferite tipuri, aceștia se confruntă cu riscuri crescute de tulburare de stres post-traumatic (PTSD), depresie, anxietate, stres și alte tulburări, care pot fi cronice sau acute. Cu scopul de a-i informa pe pompierii din țară despre importanța sănătății mintale, în special cea a bărbaților, echipa proiectului moldo-elvețian MENSANA le-a vorbit salvatorilor despre cum pot gestiona dificultățile de ordin psiho-emoțional.
Potrivit studiilor, bărbații sunt mai predispuși să se confrunte cu problemele de sănătate mintală și tot ei sunt cei care ezită să caute ajutor specializat.
„Bărbaților din Moldova deseori le este frică să recunoască că întâmpină anumite probleme de sănătate mintală și le este frică să recunoască atât în serviciu, cât și în familie, iar aceasta creează o barieră. Bărbații deseori se adresează la specialiști când sunt stări mai grave sau când sunt convinși de alte persoane, de soție sau de cei apropiați”, a declarat Andrei Eșanu, psihiatru, psihoterapeut și expert național MENSANA.
Specialistul i-a încurajat pe salvatori să vorbească cât mai des despre ceea ce simt și să nu ezite să apeleze la specialiști atunci când nu reușesc să depășească de unii singuri anumite situații.
„Din punct de vedere emoțional e o profesie destul de interesantă, pe alocuri e destul de complexă. Sunt situații în care ai intervenit și primești satisfacție și sunt situații de eșec care te motivează să-ți repari greșelile și să nu se mai repete. Situațiile stresante le înlăturăm prin hobby-urile noastre, îmi place sportul, practic judo, activități cu copiii, plimbări în aer liber”, spune Serghei Pletosu, angajat al DSE Buiucani.
„Este un lucru foarte nobil și mă mândresc că lucrez pompier. Soția a făcut un efort ca eu să continu,i m-a susținut moral și spiritual”, spune Nicolae Tomiță, angajat în cadrul DSE Orhei.
Evenimentul organizat de proiectul moldo-elvețian MENSANA face parte dintr-o campanie a cărei scop este să informeze cetățenii despre necesitatea de a apela la ajutor în cazul apariției dificultăților de ordin psiho-emoțional.
„Cu ajutorul campaniilor de informare noi încercăm să aducem tematica sănătății mintale cât mai aproape de populație, ca să se vorbească despre sănătatea mintală și să conștientizeze importanța acesteia. Campaniile de informare sunt foarte bune pentru că, într-un timp scurt, poți aduce informații la un public mai mare. Cu toate acestea, noi încercăm să vorbim despre sănătatea mintală zi de zi, anul împrejur”, a declarat Victoria Condrat, manager local al proiectului moldo-elvețian MENSANA.
Atât bărbații, cât și femeile care trec prin perioade dificile și au nevoie de ajutor se pot adresa la cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală, care sunt deschise în fiecare raion și municipiu din țară. Acestea oferă consultații psihiatrice, psihologice, ajutor în tratament și recuperare a problemelor de sănătate mintală pentru persoanele de orice vârstă.
Rețeaua de Centre Comunitare de Sănătate Mintală a fost creată și dezvoltată în cadrul reformei serviciilor de sănătate mintală. Începând cu anul 2014, procesul de reformare este facilitat de proiectul moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, conform necesităților stabilite de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.