La gutui, orice ai lua, totul a fost folosit cu succes în scop terapeutic de multă vreme: frunze, fructe, miezul fructului și chiar scoarța lăstarilor tineri.
Fructele în sine, cu conținutul lor ridicat de apă (70-72%), zaharuri (6-13%), vitamine (A, B, PP) și minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu), sunt adesea folosite pentru a face deserturi, sub forma de ceai sau solutie medicinala – gutuia ajuta in probleme digestive, dificultati respiratorii, arsuri sau eczeme.
Dar chiar și frunzele sunt un depozit de oligoelemente utile. Conțin acizi organici, dintre care acizii chinic (aproximativ 72%), precum și acizii citric (aproximativ 13%), oxalic, malic, fumaric și shikimic au cea mai mare concentrație. Mulți alți compuși fitochimici din gutui sunt cunoscuți pentru acțiunile lor antioxidante și antiinflamatorii, în special quercetina și rutina, prezente și în frunzele de gutui.
Iată doar câteva dintre proprietățile vindecătoare ale ceaiului de gutui
Principalele beneficii ale ceaiului de gutui sunt că tratează bolile ficatului și pancreasului. Studii recente în Japonia au arătat că gutuia conține substanțe antivirale care joacă un rol important în lupta împotriva hepatitei. Sucul de gutui și fructele în sine, când sunt crude, sunt cele mai bune pentru tratamentul bolilor hepatice și pancreasului. Sucul de gutui, diluat cu suc de mere, este foarte util pentru pancreas.
Așa că bea ceai din frunze de gutui ori de câte ori este posibil! Această băutură este potrivită pentru cei care suferă de hipertensiune arterială și pentru persoanele care nu reușesc să regleze tensiunea arterială.
Pe lângă presiune, ceaiul reglează și nivelul zahărului din sânge. Ceaiul din frunze de gutui este, de asemenea, folosit pentru a trata insuficiența cardiacă și bolile hepatice. Pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare sunt utile atât ceaiul, cât și fructele proaspete.
Datorită numeroaselor vitamine găsite în frunzele de gutui, acestea sunt, de asemenea, folosite ca remediu pentru nervozitate, depresie, epuizare și insomnie.
Frunzele de gutui au efect calmant, iar substantele prezente in frunze si fructe sunt antidepresive. In plus, ceaiul din frunze de gutui si gutuia cruda sunt foarte benefice pentru slabit deoarece au proprietate diuretica. Astfel, ajută la eliminarea toxinelor din organism și a kilogramelor în plus.
Ceaiul din frunze de gutui este un remediu excelent pentru răceli, gripă și infecții gastro-intestinale. În plus, acest remediu face față bine tusei, mai ales la copii.
Gutuiul este, de asemenea, un remediu pentru infecții gastro-intestinale sau diaree. În acest caz, preparați un decoct din 5 grame de frunze de gutui și 200 ml apă fiartă.
Lăsați decoctul să se răcească și turnați într-o sticlă de 500 ml cu apă rece fiartă. Se iau câte 2 linguri de trei ori pe zi.