Pe 3 octombrie, la Chișinău va avea loc Forumul de Cooperare – Sectorul Privat pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabile (ODD) organizat la inițiativa comună a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Moldova și a Asociației Investitorilor Străini (FIA), în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.
Potrivit organizatorilor, Forumul de Cooperare pentru ODD își propune să reunească lideri și lidere din sectorul privat, factori de decizie și implementare a politicilor și principalele părți interesate pentru a colabora și discuta strategiile inovatoare de realizare a Agendei de Dezvoltare Durabilă în Republica Moldova.
Realizarea ODD-urilor poate fi obținută doar prin eforturile comune ale ONU, Guvernului și organizațiilor non-profit, și implicarea semnificativă a sectorului privat cu un accent deosebit pe capacitatea acestuia de a impulsiona schimbarea prin adoptarea și implementarea Dezvoltării Durabile ca parte a proceselor sale de afaceri.
„În contextul procesului de negociere privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, implementarea politicilor de Dezvoltare Durabilă de către mediul de afaceri capătă un nou impuls. Prin urmare, Forumul va prezenta o perspectivă a inițierii unei raportări non-financiare pentru companiile din Moldova, precum și așteptările pieței europene de la companiile locale în ceea ce privește conformitatea acestora cu practicile ESG (principii durabile de mediu, sociale și de guvernanță în afaceri) adoptate în UE și durabilitatea în general”, se arată în mesajul organizatorilor.
Investitorii străini – membri ai Asociației Investitorilor Străini din RM (FIA) – vor împărtăși din experiența lor în implementarea politicilor și practicilor de Dezvoltare Durabilă. Aceștia vor prezenta modul în care procesele de afaceri actualizate, inclusiv extinderea lor către furnizorii locali, permit companiilor să participe activ la realizarea ODD-urilor. Această experiență acoperă majoritatea sectoarelor și poate deveni un exemplu pentru alte companii, inclusiv pentru întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova.
Participanții și participantele la forum vor putea, de asemenea, să facă cunoștință și să exploreze potențiale oportunități de parteneriate cu Agențiile ONU din Moldova, care deja implementează proiecte comune cu sectorul privat, ghidând companiile din țară privind Dezvoltarea Durabilă, și care sunt deschise să extindă acest parteneriat.