Studenții Facultății de Electronică și Telecomunicații de la Universitatea Tehnică vor putea să își dezvolte abilitățile practice, să lucreze la proiecte inovatoare și să participe la cercetări relevante din domeniu, toate acestea datorită unui nou laborator deschis în cadrul instituției.
Potrivit administrației instituției, realizarea acestui proiect reprezintă un pas semnificativ în sprijinul educației practice și cercetării în domeniul tehnologiilor avansate.
Victor Zmuncilă este student în anul patru la Facultatea Electronică și Telecomunicații. Tânărul a creat un robot chiar în acest laborator, cu care participă la un proiect studențesc. El susține că a primit kitul, a găsit careva instrucțiuni și a reușit să strângă robotul din tot ce avea. Piesele care nu veneau au fost modificate puțin.
„Cel mai greu a fost să ne dăm seama de ce nu vrea să lucreze partea de cod, fiindcă ea avea niște minusuri”, spune studentul.
Iar Igor Furtună, un alt student, a construit în cadrul acestui laborator un braț mecanic. Autorul proiectului spune că acest mecanism ar putea fi utilizat eventual într-un depozit de mărfuri.
„În cadrul acestui proiect, a fost construit în trei pași: primul a fost placa de bază, unde am configurat și asamblat creierul acestui braț mecanic. Pasul doi a fost construcția brațului mecanic care are patru motorașe cu ajutorul cărora este pus în funcțiune și asamblarea joystick-ului cu ajutorul căruia îl gestionăm”, declară Igor Furtună.
Scopul principal al laboratorului este de a atrage cât mai mulți tineri din gimnazii și licee în domeniul ingineriei. Potrivit lui Viorel Bostan, rectorul UTM, o primă misiune a acestui spațiu este de a dezvolta diverse ore, cursuri, activități practice pentru cei din gimnaziu și licee, astfel încât elevii să îndrăgească electornica.
De asemenea, laboratorul va putea atrage la studii în acest domeniu cât mai multe fete. Oficialii prezenți la eveniment au subliniat importanța egalității de gen în domeniul ingineriei.
„Astăzi, facem un pas concret în aceste direcții, facem nu doar donație, dar și o investiție strategică în viitorul Moldovei, prin sprijinirea fetelor care vor contribui la modelarea acestui viitor fără bariere și plin de posibilități”, specifică Jamis Mazeiks, ambasadorul UE.
Noul laborator a fost deschis în cadrul proiectului „EVOLVE4GE – Egalitate de gen pentru dezvoltare”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women. La Facultatea de Electronică și Comunicații de la UTM studiază peste 400 de studenți.