Pe 24 august, Ucraina sărbătorește 32 de ani de la declararea independenței . Aceasta este o sărbătoare importantă pentru stat, pentru că astăzi, la fel cu multe generații în urmă, ucrainenii luptă pentru independență cu armele în mână.
Deputații Radei Supreme a RSS Ucrainene au adoptat Declarația privind suveranitatea statului la 16 iulie 1990. Acesta a proclamat dreptul Ucrainei de a stabili direct relații cu alte state, de a încheia tratate cu acestea, de a face schimb de misiuni diplomatice, consulare și comerciale.
În același timp, la 16 iulie 1990, Rada Supremă a adoptat o rezoluție „În ziua proclamării independenței Ucrainei:
„Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene decretă: Să considere 16 iulie ca Zi a proclamării independenței Ucrainei și să o sărbătorească anual ca sărbătoare națională publică a Ucrainei”.
La 17 martie 1991, RSS Ucraineană a organizat un referendum și un sondaj republican pentru a stabili dacă cetățenii sunt de acord ca Ucraina să rămână parte a Uniunii Republicilor Suverane pe baza Declarației privind suveranitatea de stat a Ucrainei. 80% dintre respondenți au răspuns pozitiv.
Și deja la 18 iunie 1991, intrarea „16 iulie – Ziua Independenței Ucrainei” a fost adăugată la Codul de legi ale muncii al RSS Ucrainei, care definește și sărbătorile legale.
Prin urmare, Ucraina și-a sărbătorit prima aniversare de independență pe 16 iulie 1991 – în timp ce de fapt făcea parte din URSS.
Cu toate acestea, la o lună după prima sărbătoare, a avut loc „Puciul din august” – o încercare de a elimina puterea președintelui URSS, Mihail Gorbaciov, și de a restabili fosta ordine de stat.
Deci, la 24 august 1991, la o sesiune extraordinară a Radei Supreme a Ucrainei, 346 de deputați au votat „pentru” adoptarea Actului de proclamare a independenței Ucrainei. Documentul proclama crearea unui stat ucrainean independent. Textul Legii a constat din 93 de cuvinte, a fost dactilografiat la o mașină de scris și încadrat pe o singură bucată de hârtie.
Vicepremierul Nicu Popescu a transmis următorul mesaj cu prilejul Zilei Independenței Ucrainei:
„Astăzi este o zi importantă pentru prietenii noștri ucraineni – Ziua Independenței. Este o sărbătoare cu adevărat simbolică, în contextul în care Rusia duce un război injust împotriva Ucrainei și atentează la independența și integritatea ei teritorială.
În această zi, reafirmăm sprijinul și angajamentul nostru neclintit față de suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. Republica Moldova este astăzi în afara oricărui pericol militar datorită curajului și a capacității de rezistență a armatei ucrainene, fapt pentru care îi suntem recunoscători. Vom continua să oferim Ucrainei toată asistența posibilă, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale.
Le transmitem vecinilor și prietenilor noștri că le suntem alături și le dorim pace și prosperitate.
З Днем Незалежності України!”, a transmis Nicu Popescu.