În perioada 21 – 31 iulie, a avut loc Maratonul Memorandumului privind Crearea Reţelei Naţionale de Revitalizare Urbană (RNRU). În cadrul Maratonului, zece oraşe – Bălţi, Căuşeni, Ceadîr-Lunga, Cimişlia, Edineţ, Ocniţa, Rezina, Soroca, Străşeni, Ungheni, – care şi-au exprimat dorinţa de a se implica la crearea RNRU, au organizat evenimente închise, cu respectarea măsurilor de securitate în regim de urgenţă în sănătate publică, şi au semnat actul de bază al noului actor în domeniul dezvoltării urbane.Reţeaua Naţională de Revitalizare Urbană din Republica Moldova este un for al autorităţilor publice locale de nivelul unu şi doi (orăşeneşti şi municipale), o formaţiune neinstituţionalizată creată prin libera manifestare a voinţei, în vederea realizării în comun a scopurilor şi sarcinilor determinate de principiile stipulate în Linii Directoare privind revitalizarea urbană în Republica Moldova, precum şi în Declaraţia şi Memorandumul de constituire a Reţelei.
Misiunea Reţelei este de a contribui la consolidarea competitivităţii şi identităţii oraşelor, dezvoltarea urbană integrată, implicarea comunităţilor locale la îmbunătăţirea calităţii şi creşterea atractivităţii mediului urban în beneficiul cetăţenilor, a economiei şi a societăţii în ansamblu prin implementarea abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova. Scopul acesteia constă în consolidarea abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova pentru asigurarea dezvoltării durabile a oraşelor.
„Am văzut oportunitatea în crearea unei reţele, care va unifica vocile autorităţilor publice locale întru a dezvolta noi proiecte, noi iniţiative, de a face schimb de experienţă şi bune practici, de a utiliza în comun instrumentele, pe care avem disponibile, şi de a promova Revitalizarea Urbană ca instrument de dezvoltare locală în Republica Moldova”, a menţionat Dan Moraru, responsabil pe Revitalizarea Urbană în Mun. Bălţi. Memorandumul din partea Mun. Bălţi a fost semnat de către Nicolai Grigorişin, viceprimar.
Valentina Casian, primar al mun. Străşeni, speră că comunitatea locală se va implica şi mai mult în acest proces. „RNRU este o experienţă, pe care putem să o învăţăm de la colegii noştri, este un transfer de bune practici, este o studiere mai bună a cadrului legal, este o identificare de oportunităţi şi potenţial, pe care vom putea să le valorificăm”, a adăugat dumneaei după semnarea Memorandumului.
Amintim că abordarea de Revitalizare Urbană sprijină transformările pozitive ale zonelor din oraş care sunt în condiţie critică şi au nevoie de schimbări sociale, arhitecturale şi economice. Până la momentul actual, 13 dispun de programul de revitalizare urbană, implementând în baza acestuia proiecte în zonele de revitalizare identificate în cadrul unei cooperări intensive dintre APL-uri şi comunităţile locale.
Procesul de creare şi dezvoltare a Reţelei Naţionale de Revitalizare Urbană din Republica Moldova este facilitat de către Solidarity Fund PL în Moldova, cu suportul Polish Aid.