Cinci voluntare din R. Moldova au lansat și lucrează la Linia Roșie Italia – un proiect social dedicat femeilor imigrante care trec prin violență domestică sau abuz. Activistele oferă gratuit sprijin informațional și psihologic vorbitoarelor de română, atât din R. Moldova, cât și din România.
O avocată, o terapeută și trei specialiste în psihologie s-au unit pentru a oferi asistență femeilor în dificultate. Victimele violenței sau ale abuzului aflate în Italia pot apela numărul de telefon +393518217270 pentru a vorbi cu persoana de gardă despre problemele lor. Voluntarele le vor îndruma apoi ce pași urmează să întreprindă pentru a le depăși.
Proiectul lor a fost lansat la 28 ianuarie curent, iar beneficiarele nu au întârziat să apară, în Italia femeile din Moldova fiind în topul imigrantelor victime ale violenței.
În Italia, femeile străine sunt afectate de violență de-a lungul vieții în aceeași măsură ca și italiencele (31,3% și 31,5%), potrivit statisticilor oficiale. Violența fizică este mai frecventă în rândul străinelor (25,7% față de 19,6%), în timp ce violența sexuală – printre italience (21,5% față de 16,2%). Moldovencele (37,3%), româncele (33,9%) și ucrainencele (33,2%) suferă mai des de violență. Spre deosebire de italience, imigrantele sunt agresate în mare parte de parteneri sau foști parteneri (20,4% față de 12,9%) și mai puțin de alți bărbați.
„Credeam că doar generația mea a trăit asta”
Lilia Olog a fost profesoară de latină și psihologie, iar din anul 2001 e stabilită cu familia în Italia, unde a avut zeci de joburi: a făcut menaj, a fost îngrijitoare și babysitter, a lucrat în spital și în servicii de reabilitare pentru consumatori de alcool și droguri.
În prima căsătorie, atunci când se afla în R. Moldova, a fost și ea victimă a violenței domestice. Activa la un liceu și își amintește cum mergea la ore cu ochelari de soare ca să ascundă vânătăile de sub ochi sau cum trebuia să poarte haine cu mâneci lungi, care să-i acopere urmele de lovituri de pe corp. Mai târziu, loviturile veneau spre locuri mai puțin vizibile, în regiunea tâmplelor sau în cap, iar violența fizică era însoțită de cea psihologică.
„Dacă mergeam la frizerie, după ce mă întorceam acasă, îmi spăla capul, ca să nu am coafură. Îmi ștergea oja de pe unghii. Îmi cerea să fac lucruri pe care eu nu voiam să le fac. După divorț, mi-am jurat că îmi voi păstra mereu identitatea. Nu există bărbat care mă va croi după tiparul lui”, explică Lilia.
Credea că femeile de azi nu mai sunt supuse atât de des violenței în familie, că generația care a venit după ea a învățat să fie altfel. Dar ajungând la Linia Roșie, a înțeles că nu e nici pe departe așa. Amploarea fenomenului a îngrozit-o, mai ales că are o fiică de vârsta medie a femeilor care, în Italia, devin cel mai des victime ale violenței – 35 de ani.
Citește continuarea articolului pe moldova.europalibera.org.