Anual, la 29 iunie, este marcată Ziua internațională a Dunării, o zi dedicată rolului vital pe care îl are Dunărea și afluenții săi pentru mediul înconjurător și societate.
În 2023, Ziua Dunării se desfășoară cu sloganul: Să păstrăm Dunărea albastră!
La 29 iunie 1994, la Sofia, Bulgaria, reprezentanții mai multor țări, întruniți în cadrul Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), au semnat Convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Conform acestei înțelegeri, țările din bazinul Dunării s-au angajat să colaboreze pentru o mai bună gestionare și protecție a fluviului. Zece ani mai târziu, în 2004, Comisia ICPDR a decis să celebreze, pe 29 iunie, Ziua Internațională a Dunării.
R. Moldova, alături de alte țări europene, este riverană fluviului pe o lungime de circa 600 metri și marchează, anual, ziua Dunării prin activități ce acordă o importanță deosebită gestionării durabile și protecției resurselor de apă, în scopul conservării acestora.
Prin implementarea actelor normative, în special a Programului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Dunărea – Prut și Marea Neagră (aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 444/2022), R. Moldova se concentrează pe adoptarea de măsuri pentru protecția fluviului care unește Europa.