Doi delfini beluga transportați din orașul ucrainean asediat de ruși Harkov spre Spania prin Chișinău au ajuns la institutul oceanic din orașul Valencia după o operațiune internațională la care au participat mai multe instituții de profil și zeci de specialiști.
Medicii veterinari de la Valencia spun că starea sănătății lor la sosire a fost „delicată” după lunga călătorie din zona de conflict.
Delfinariul NEMO se află la mai puțin de un kilometru de o zonă lovită frecvent de bombardamentele rusești, și multe animale au fost deja evacuate de acolo – însă niciunele așa de mari.
Delfinii din Harkov, Plombir, un mascul de 16 ani, și Miranda, femelă de opt ani, au ajuns la Valencia pe 18 iunie, noaptea, trecând prin Chișinău.
Evacuarea a început cu un drum de 12 ore pe șosea, de la Harkov la Odesa. Acolo, salvatorii ucraineni s-au reunit cu cei veniți de la Valencia și de la alte două institute oceanografice, Georgia Aquarium și SeaWorld, care au făcut primele controale veterinare.
După consultațiile de la Odesa, delfinii au continuat drumul pe șosea până frontiera moldoveană.
„Colaborarea Oficiului European de Luptă contra Fraudei OLAF a fost crucială pentru accelerarea trecerii frontierei cu Moldova și reducerea timpului de călătorie până la aeroportul Chișinău”, spune Oceanogràfic Valencia, într-o relatare a aventurii lui Plombir și Miranda.
La Chișinău, cei doi delfini au fost urcați, în vane pline de apă, într-un avion special amenajat, la bordul căruia se aflau șase experți internaționali. După cinci ore de zbor, au ajuns la noua lor casă la Valencia, acvariul Oceanogràfic, în două camioane de mare capacitate care așteptau la aeroport.
Președintele guvernului regional, Carlos Mazón, a calificat operațiunea de salvare drept „istorică” și un succes „în domeniul protecției animalelor” la nivel mondial.
Oceanogràfic din Valencia este cel mai mare acvariu din Europa și singurul care are delfini beluga.
Dr. Daniel García-Párraga, director de operațiuni zoologice la Oceanogràfic, a spus că drumul lung a fost riscant pentru sănătatea animalelor, dar dacă ar fi rămas în Harkovul bombardat mereu de ruși, șansele lor ar fi fost aproape nule.
Doi îngrijitori din Ucraina vor fi alături de delfinii salvați în primele săptămâni, pentru a le ajuta să se adapteze la noile condiții.
În prima perioadă, cele doi delfini vor fi ținuți în bazine care nu sunt accesibile publicului. Când se vor simți în sfârșit acasă, vor fi puse „la vedere” împreună cu cele două balene „rezidente” de la Oceanogràfic, Kylu și Yulka.