Un nou sondaj realizat în Republica Moldova arată că sentimentul de singurătate și de neajutorare este răspândit în rândul populației, cu o concentrare deosebită în rândul persoanelor în vârstă și al locuitorilor din mediul rural.
Potrivit datelor din sondaj, sentimentul de singurătate este semnificativ răspândit, în special în rândul persoanelor în vârstă (31% întotdeauna și 48% des) și al locuitorilor din mediul rural (29% întotdeauna și 42% des). Situația este puțin mai bună în zonele urbane (21% întotdeauna și 38% adesea), iar singurătatea este, de asemenea, semnificativ prezentă în rândul tinerilor (18-35 de ani) (18% întotdeauna și 35% adesea).
Nivelurile ridicate de singurătate pot duce la o creștere a tulburărilor psihice, cum ar fi depresia și tulburările de anxietate. În țările cu rate similare, cercetările au arătat că singurătatea este asociată cu un risc crescut de deces prematur . Aceasta poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății fizice, crescând riscul de boli cardiovasculare .
Sentimentele de neajutorare sunt, de asemenea, frecvente, în special în rândul persoanelor în vârstă (31% întotdeauna și 42% adesea) și al locuitorilor din mediul rural (25% întotdeauna și 40% adesea). Tinerii din zonele urbane se simt mai încrezători (15% întotdeauna și 30% adesea), dar totuși o proporție semnificativă se simte neajutorată.
Sentimentele de neajutorare sunt legate de niveluri ridicate de stres și depresie. Cercetările arată că sentimentele cronice de neajutorare pot duce la epuizare și la reducerea productivității . Pe termen lung, acesta poate afecta, de asemenea, sănătatea fizică, crescând riscul de boli cronice.
Studiul privind starea psihologică și bunăstarea socială a populației moldovenești a fost organizat și realizat de compania de cercetare politică și consultanță Intellect Group. Sondajul național a fost realizat în perioada 25-29 mai 2024. Eșantionul total a fost de 973 de adulți cu vârsta de peste 18 ani cu drept de vot. Marja de eroare pentru intervalul mediu al eșantionului principal nu depășește ±3,1%.
Acest sondaj a fost efectuat pentru a evalua starea psihologică și nivelul de bunăstare socială a locuitorilor Republicii Moldova. La sondaj au participat diferite grupe de vârstă și reprezentanți atât ai populației urbane, cât și ai celei rurale.