Piața muncii din Republica Moldova va fi mai permisivă, iar permisele de muncă vor fi eliminate pentru cetățenii mai multor țări care vor să se angajeze în Republica Moldova. Propunerile se conțin într-o inițiativă legislativă prezentată de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării,
„Lipsa accesului la forță de muncă sufocă economia noastră și nu ne putem dezvolta într-un ritm accelerat de care avem nevoie. De la această constrângere structurală ratăm an de an creștere economică și oportunități. Investitorii efectiv ocolesc Republica Moldova, uneori inclusiv din cauza că nu au pe cine angaja. Astăzi lansăm o inițiativă care să flexibilizeze piața muncii. Vrem să operăm modificări la legea privind regimul străinilor din Republica Moldova și să eliminăm permisele de muncă pentru cetățenii care vin dintr-o listă de țări sigure cu care Moldova are un mare potențial atât comercial, cât și investițional. Avem nevoie de o creștere economică accelerată. Nu ne putem permite să creștem cu 2-3% anual. Dorim să impulsionăm piața muncii din Republica Moldova pentru a deveni mai atractivi pentru investitori. Prin această inițiativă, lichidăm unul din blocajele economiei”, a declarat Dumitru Alaiba.
Vicepremierul a adăugat că inițiativa legislativă prevede ca pe lângă cele 18 categorii de străini, care potrivit legislației pot deja lucra în Republica Moldova, să fie incluși și cetățenii care provin din cele 27 state membre ale UE, dar și state precum SUA, Marea Britanie, Norvegia, Elveția, Japonia, Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, state din Balcani și alte state din regiunea noastră cu care Moldova are un potențial comercial și investițional mai mare decât cel valorificat în prezent.
„Atunci când un investitor vine să lanseze o afacere în Republica Moldova, nu trebuie să-și înceapă drumul de la solicitarea permisului de muncă la Biroul Migrație și Azil. Iar dacă această persoană vrea să vină și cu o echipă pe care să o angajeze imediat aici ca să-și lanseze afacerea, trebuie să o poată face rapid, ușor și fără birocrație. Atunci când o companie moldovenească vrea să angajeze expertiza din străinătate, permisul de muncă nu trebuie să fie un impediment”, a punctat Alaiba.
De asemenea, prin extinderea accesului pe piața muncii a cetățenilor din alte state, inclusiv a studenților, statul va oferi angajatorilor posibilitatea de a suplini locurile de muncă vacante și va asigura continuitatea activităților economice pentru atragerea investițiilor străine.