Tatiana Miron, o tânără de 32 de ani din Chișinău, a ales să revină acasă din Spania și să se implice într-o asociație ce susține și dezvoltă economia rurală. Tatiana are funcția de facilitator la rețeaua națională LEADER pentru dezvoltare rurală sustenabilă, iar activitatea sa ajută moldovenii din sate să contribui la dezvoltarea zonei în care locuiesc și a comunității lor pentru a crea locuri noi de muncă.
„Revenirea în Moldova a fost foarte ușoară, pentru că eu m-am pregătit moral înainte de asta. Nu a fost nimic spontan. A fost gândit și dorit. Eu mi-am dorit să revin acasă.”
Tatiana Miron
Tânăra a plecat în Spania în 2018, iar când a început pandemia a decis că e momentul oportun să se întoarcă în țara natală. De Spania o leagă dorul de mare, dar și rudele rămasă acolo. Țara din Peninsula Iberică a marcat-o pe Tatiana nu doar prin natura inedită, dar și prin oamenii liberi în gândire, legile care chiar funcționează și diversitatea culturală.
La revenirea în Republica Moldova, Tatiana a ales să se implice în rețeaua națională LEADER pentru dezvoltare rurală sustenabilă. Asociația susține și reprezintă interesele Grupurilor de Acțiune Locală (GAL). Înființarea rețelei se datorează eforturilor comune ale GAL-urilor și organizațiilor facilitatoare, care au fost susținute de (pe atunci) Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și de Uniunea Europeană.
Proiectul în care este implicată la moment Tatiana întrunește opt sate din raionul Dubăsari, este vorba de: Ustia, Oxentea, Holercani, Mărcăuți, Molovata, Molovata Nouă, Corjova și Cocieri. Toate aceste opt sate s-au unit într-un grup de acțiune locală, iar partenerii din aceste sate vor contribui la dezvoltarea zonei rurale și a comunității lor pentru a crea locuri noi de muncă.
„În aceste grupuri participă micul business, sectorul civic și APL-urile, sectorul public. Aceste trei sectoare sunt încurajate să creeze locuri noi de muncă, dacă e posibil, dacă nu, să le păstreze pe cele care sunt și să motiveze tinerii, dar și pe cei în vârstă, să rămână în sate și să activeze, ca să minimizăm fluxul de emigrare și să rămânem acasă, să dezvoltăm Moldova, zonele rurale”, susține Tatiana Miron.
Abordarea LEADER în Republica Moldova
Abordarea LEADER este o metodă a Uniunii Europene de susținere a dezvoltării rurale la nivel local în scopul revitalizării zonelor rurale și creării locurilor de muncă. Actorii principali sunt așa-numitele Grupuri de Acțiune Locală (GAL) care reprezintă un parteneriat instituționalizat al reprezentanților sectorului public, civic și antreprenorial.
Scopul abordării LEADER este de a-i încuraja pe actorii din mediul rural la identificarea posibilităților de dezvoltare a zonei pe termen lung, și de a-i sprijini pentru utilizarea durabilă a posibilităților identificate.
Potrivit lui Vitalie Jereghi, manager la Unitatea de Implementare a Metodologiei LEADER (UIML), LEADER sprijină inițiative de tip „de jos în sus”. Pe baza strategiei de dezvoltare locală finanțarea este asigurată beneficiarilor prin organizarea apelurilor de proiecte pe plan local, astfel deciziile privind dezvoltarea din mediul rural se iau tot pe plan local.
La moment în RM există 47 de GAL-uri, iar Rețeaua Națională LEADER este o organizație de nivel național care reprezintă interesele GAL-urilor.
„În aprilie 2021 a fost adoptată Legea GAL-urilor (nr. 50), ce oferă GAL-urilor posibilitate de a se înregistra juridic la ASP sub formă de asociație. La 27 aprilie 2022, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Regulamentul privind subvenționarea Măsurii LEADER, aceasta însemnând că din anul 2022 GAL-urile vor putea solicita finanțare și din bugetul de stat (Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural)”, susține Vitalie Jereghi.
LEADER este implementat în practic toate țările din UE, prin diverse forme, iar UE este un donator tradițional pentru GAL-urile din RM (2018-prezent) prin intermediul programelor și proiectelor implementate în țara noastră.
LEADER este o posibilitate în plus pentru satele noastre să-și îmbunătățească condițiile, infrastructura, mediul și nivelul de trai pentru locuitori.
Sursa: agora.md