În piețele din Chișinău au apărut primele căpșuni, atât de import, cât și recoltate în Republica Moldova. Deși aceste produse arată bine la tejghea, unii cumpărători nu se grăbesc să le cumpere din cauza prețurilor mari, care variază între 75 și 100 de lei pentru un kg.
Oamenii spun că așteaptă să se coacă căpșunile moldovenești care vor fi mai ieftine.
În timp ce unii vânzătorii din piețele municipiului Chișinău ne asigură că majoritatea căpșunelor sunt autohtone, alții susțin că le aduc din Grecia sau Turcia. Deși prețul la căpșune începe să scadă, oricum oamenii nu se prea avântă să le cumpere, mai spun vânzătorii. Ei susțin că fructele pe care le vând nu conțin nitrați, iar acest lucru este confirmat prin certificate de calitate.
Pe de altă parte, consumatorii spun că preferă să aștepte căpșunile din grădină și cumpără doar în cantități mici, mai mult pentru a-și potoli pofta.
Căpșunele care ajung pe piețele din țară sunt verificate, în special reziduurile de pesticide din fructe, a declarat pentru Radio-Moldova, Șefa Direcției Siguranța Alimentelor, Produse Alimentare de Origine Nonanimală, Marina Dintiu. Potrivit ei, majoritatea fructelor care sunt astăzi în piețe sunt aduse de peste hotare.
„În 2023 au fost importate aproximativ 308 tone de căpșuni, care provin în mare parte din Grecia, Turcia, Albania, Egipt. Neconformități în ceea ce privește reziduurile de pesticide în căpșune nu au fost depistate”, a remarcat Marina Dintiu.
Anul trecut un kilogram de căpșune importate din Turcia putea fi cumpărat la 100 de lei, din Grecia la 130 iar din cele autohtone puteau fi procurate cu până la 90 de lei pentru un kilogram.