Proiectele de protejare și valorificare a monumentelor istorice din Republica Moldova vor putea fi finanțate din Fondul național al culturii, conform unei inițiative legislative votate în prima lectură de 68 de deputați. Modificările propuse vizează Legea privind Fondul național al culturii și urmăresc extinderea tipurilor de programe eligibile pentru finanțare, dar și a beneficiarilor.
Potrivit proiectului, din Fond vor putea fi acoperite:
- Elaborarea studiilor de fezabilitate și proiectarea intervențiilor asupra monumentelor;
- Lucrări directe de restaurare, conservare sau consolidare;
- Activități de cercetare, inventariere, digitalizare și promovare a patrimoniului;
- Stabilirea zonelor de protecție și prevenirea degradării monumentelor.
În nota informativă a proiectului se arată că „modificările sunt necesare din cauza stării precare a multor monumente și a lacunelor legislative existente, care limitează posibilitatea proprietarilor – în special privați sau autorități locale – de a accesa fonduri pentru restaurare și conservare”.
Totodată, lista beneficiarilor eligibili pentru finanțare din Fondul național al culturii se va extinde. Vor putea aplica nu doar organizațiile culturale și creatorii, dar și persoanele fizice sau juridice care dețin, administrează ori gestionează monumente sau bunuri imobile amplasate pe terenurile acestora.
Se propune și extinderea componenței Consiliului de administrare al Fondului, prin includerea unui reprezentant al Institutului Patrimoniului Cultural și al unei asociații profesionale din domeniul monumentelor. În plus, va fi completată lista surselor de finanțare a Fondului, incluzând și plățile efectuate cu titlu de despăgubire pentru prejudicierea patrimoniului cultural.
Proiectul urmează să fie supus dezbaterii și votului final în lectura a doua în Parlament.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Telegram