Svetlana Colac este medic microbiolog în laboratorul virusologic din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Profesia de medic i-a plăcut încă din copilărie, tot de atunci și-a dorit să devină un medic bun pentru a ajuta oamenii. Când a venit timpul să-și aleagă profesia, Svetlana a știut din prima ce cale o să aleagă.
„La universitate, în timpul studiilor am înțeles că îmi place mai mult activitatea de laborator, de aceea am ales specialitatea de medic microbiolog”, afirmă Svetlana.
În octombrie 2019, după ce Svetlana Colac a finalizat rezidențiatul, ea a fost angajată la laboratorul virusologic din cadrul ANSP. Doi ani de rezidențiat, Svetlana i-a făcut la același laborator, unde a și rămas să lucreze. Această experiență a ajutat-o pe Svetlana să adune mai multe cunoștințe și abilități practice despre metodele și tehnologiile care se aplică și se folosesc într-un laborator virusologic. Svetlana a practicat atât virusologia clasică, cât și cea de ultimă generație, fapt care a ajutat-o să devină un medic microbiolog priceput.
„În fiecare dimineață, la ora 7:00-7:30 sunt deja la serviciu, până la ora 8:00 mă pregătesc pentru a începe lucrul. Începând cu ora 8:00, primim probele de la instituțiile medicale. Responsabilitățile mele de bază sunt, pregătirea master mixului și montarea reacțiilor, precum și în mare parte, identificarea și eliberarea rezultatelor”, povestește medicul microbiolog.
Din anul 2021, odată cu începerea pandemiei COVID-19, programul de muncă a Svetlanei Colac a devenit și mai solicitant. A fost o perioadă grea pentru ea, copilul său, care avea atunci un an și jumătate a rămas în grija bunicii. Svetlana regretă că nu a avut suficient timp pentru a fi alături de copilul și familia sa, însă este recunoscătoare părinților ei, pentru că au susținut-o în această perioadă complicată.
„În ultima perioadă, numărul de probe s-a micșorat, iar acest fapt a fost foarte îmbucurător pentru toți cei care lucrează în laborator. Acum ne putem duce acasă la ora 18:00 – 19:00, ceea ce este o mare bucurie pentru noi. Perioada de până la pandemie și după pandemie se diferențiază foarte mult. Pandemia mi-a furat libertatea și mi-a schimbat complet stilul de viață”.
Medic microbiolog, Svetlana Colac
În laboratorul virusologic ANSP, primele testări pentru identificarea virusului Sars-Cov-2 au început pe data de 26 februarie 2020, iar pe data de 7 martie 2020 a fost depistat primul caz al virusului Sars-Cov-2 n Republica Moldova.
Pe perioada pandemiei COVID-19, cele 10 laboratoare din rețeaua națională și laboratorul de referință din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost utilate datorită suportului Organizației Mondiale a Sănătății și USAID Moldova. Laboratoarele au fost dotate cu reagenți și consumabile, frigidere, distilatoare și autoclave. OMS și USAID au contribuit la îmbunătățirea capacităților naționale de laborator, a supravegherii epidemiologice, managementului clinic, prevenirii și controlului infecțiilor.
Totodată, OMS a instruit specialiștii de laborator în identificarea noilor variante SARS-CoV-2, utilizarea metodelor de laborator, precum testarea prin metode de biologie moleculară (RT-PCR) la COVID-19 și testarea rapidă pentru depistarea antigenului SARS-CoV-2.
Sursa: agora.md