Interviu cu Leonid Sidorov, administratorul „UNIC” SA
C: Dle Sidorov, în ultimul timp în spațiul public se vorbește mult despre amplul proces de modernizare prin care trece Centrul comercial „UNIC”. Ce stă la baza acestui proces?
L.S.: Este vorba despre angajamentul pe care actualii proprietari și l-au asumat acum câțiva ani și anume acela de a moderniza Centrul comercial, de a amenaja spațiul adiacent, pornind inclusiv de la interesele vizitatorilor, dar și al urbei în general. Or, fiind amplasat în centrul capitalei, la intersecția a două din principalele artere ale Chișinăului, Centrul comercial are o influență semnificativă asupra imaginii generale a zonei respective. Noi am promis că această zonă a Chișinăului se va schimba la față în bine, după cum am promis și un nivel de confort mai avansat vizitatorilor Centrului, și ne-am onorat obligațiunile asumate până la această etapă. Am mers pas cu pas până acum în implementarea strategiei de dezvoltare pe care o avem şi vom merge în același tempou și în continuare.
C: Ați putea deschide parantezele despre lucrările de modernizare efectuate până acum?
L.S.: A fost modernizată fațada edificiului. Acest proces a avut loc în baza unui concept creat de arhitecții de la cunoscuta companie germană Chapman and Taylor. Astfel, Centrul comercial UNIC a ajuns să aibă o imagine mult mai agreabilă și să se încadreze mult mai bine în tabloul general al zonei centrale a orașului.
Investiții importante s-au făcut și în modernizarea spațiului adiacent. În context aș menționa că suprafața terenului aferent reprezintă 1,3 ha. Eforturile noastre au ținut în special de amenajarea teritoriului adiacent de pe str. Ismail. Astfel, au fost demolate toate construcțiile ușor demontabile – piața de flori, terasa de vară etc., iar în rezultat această zonă din centrul capitalei a căpătat cu totul altă „față”, mult mai atractivă.
Aș mai menționa aici și investițiile făcute de proprietari în amenajarea scuarului din fața Centrului. Şi acestea au fost îndreptate spre modernizarea unui loc de odihnă și relaxare nu doar pentru vizitatorii Centrului, ci pentru orice locuitor sau oaspete al capitalei.
În general, în ultimii ani de către noii proprietari s-au făcut investiții serioase în infrastructura edificiului și modernizarea spațiului adiacent. Nu veți găsi mulți agenți economici care să fi făcut acest lucru.
C: Ce presupune planul de modernizare pe care-l implementați pentru etapa următoare?
L.S.: La etapa următoare, ne propunem construcția unei parcări subterane, ceea ce ar permite creșterea numărului locurilor de parcare de la 126 existente în prezent până la 610. Locurile de parcare sunt o mare problemă pentru orașul Chișinău, dar în special pentru zona centrală a capitalei. Implementarea proiectului nostru ar contribuii esențial la soluționarea acestei probleme. De asemenea, ne propunem crearea unei zone de agrement confortabile în scuarul din fața Centrului comercial UNIC, de care ar beneficia toți locuitorii și oaspeții capitalei. Mizăm să obținem cât mai rapid posibil aprobările de la organele competente, pentru a putea implementa și acest nou proiect de modernizare, proces de pe urma cărora vor avea de câștigat absolut toți – și noi, și municipalitatea, și oamenii.
C: Am citit undeva că proiectul de modernizare de care vorbiți a fost elaborat de cea mai cunoscută companie la nivel mondial în acest domeniu…
L.S.: Așa este. E vorba de compania Chapman Taylor – lider mondial în domeniul proiectelor mixte de dezvoltare urbană. Chapman Taylor este cunoscută pentru proiectele sale de planificare urbană în centrele istorice din diversele capitale, orașe din lume, pentru proiecte de regenerare urbană. Ei au peste 3000 de proiecte realizate în peste 100 de țări din lume. Printre proiectele lor de succes pot fi menționate: Zona Liverpool Waters (Marea Britanie), planurile urbanistice realizate pentru Xiongan New Area Urban în China, proiectul-concept realizat pentru construcția Aeroportului din Jeddah, Arabia Saudită etc.
C: De regulă, atunci când se implementează astfel de proiecte, chiar dacă sunt cu adevărat bune și necesare, apare și o împotrivire oarecare…
L.S.: Noi tratăm cu mare înțelegere orice opinie – și pro, și contra. Înțelegem temerile unora, pentru că într-adevăr avem mai multe exemple în Chișinău când s-au implementat proiecte aiurea, care doar au afectat imaginea generală a urbei și au provocat probleme suplimentare oamenilor. Însă, noi suntem altfel – am demonstrat acest lucru până acum, și îl vom demonstra și în continuare. Vom face exact ceea ce anunțăm și în strictă conformitate cu deciziile care sperăm că le vor aproba organele competente.
Mai mult ca atât, în curând vom demara un proces de informare a cetățenilor despre proiectul ce urmează a fi implementat și vom colecta propunerile, sugestiile concrete cu care ei vor veni. Vom lua în calcul toate propunerile bune pe care le vor face oamenii, pentru că în final ei vor beneficia de proiectul de modernizare pe care-l avem în plan.
De asemenea, rămânem maximal deschiși pentru orice expert, jurnalist, cetățean, care va dori să se informeze din prima sursă despre proiectul ce urmează a fi implementat. Suntem dispuși să oferim toate informațiile necesare pentru ca nimănui să nu-i rămână nici un dubiu că suntem bine intenționați, iar proiectul de modernizare pe care dorim să-l implementăm este unul binevenit și de pe urma căruia vor avea de câștigat toți.