Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a fost desemnată de către Emerging Europe drept „Personalitatea publică a anului 2022”, în cadrul celei de-a cincea ediții a unui program care prezintă cele mai bune lucruri din regiunea Europei: persoane, organizații publice și private, precum și proiecte sau inițiative.
„Angajamentul de nezdruncinat al Maiei Sandu față de democrație și statul de drept în Moldova o face pe aceasta să fie alegerea naturală pentru premiul „Personalitatea publica a anului în Europa emergenta” din acest an”, anunță Emerging Europe.
Sandu, aleasă în noiembrie 2020, și-a axat campania prezidențială pe eradicarea sărăciei și pe combaterea corupției, care a făcut atât de mult rău economiei țării, considerată a fi cea mai săracă din Europa.
Considerată de mult timp de presa internațională, în termeni oarecum simpliști, ca fiind „pro-europeana” (spre deosebire de Igor Dodon, predecesorul său, care favorizează legături mai strânse cu Rusia), Sandu s-a angajat, de asemenea, să reînnoiască aspirațiile europene ale Republicii Moldova.
Luna trecută, ea și-a respectat promisiunea, Guvernul moldovean depunând o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeana.
„Acest premiu este o recunoaștere a angajamentului președintei Sandu față de democrație și statul de drept, precum și față de lupta împotrivă corupției în Republica Moldova. Acest angajament a fost demonstrat în mai multe ocazii pe parcursul anului 2021, nu în ultimul rând în eforturile, în cele din urmă reușite, ale președintelui de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri libere și corecte, precum și în deschiderea să față de construirea unui parteneriat pe termen lung și durabil cu Uniunea Europeana. De la preluarea mandatului de către Sandu, Moldova a devenit o țară care oferă acum speranța unui viitor mai bun tuturor cetățenilor săi, gata să își ocupe locul la masa celorlalte țări europene. Deși au existat sclipiri de speranță pentru Moldova în diferite etape în ultimii 30 de ani, abia acum țara se poate mândri cu adevărat cu un lider pregătit să realizeze reformele necesare pentru a transforma în realitate visul moldovenilor de a avea un viitor prosper”, a declarat Andrew Wrobel, fondatorul Emerging Europe.
De când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, Moldova a devenit un refugiu pentru sute de mii de persoane care fug de lupte, în ciuda resurselor sale reduse. De la începutul invaziei, peste 350.000 de persoane au sosit în Moldova, care are la rândul ei o populație de doar 2,6 milioane de locuitori.
„Moldova este un exemplu cu adevărat remarcabil de solidaritate”, a declarat săptămână trecută Dima Al-Khatib, reprezentantul rezident în Moldova al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Emerging Europe Awards 2022 reprezintă cea de-a cincea ediție a unui program care prezintă cele mai bune lucruri din regiunea Europei emergente: persoane, organizații publice și private, precum și proiecte și inițiative.
Printre laureații precedenți se numără: Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional; procurorul european Laura Codruta Kovesi; profesorul Gunter Verheugen, fost vicepreședinte al Comisiei Europene și Svetlana Tikhanovskaya, liderul opoziției democratice din Belarus.
Ceremonia de decernare a premiilor – în paralel cu summitul „Future of Emerging Europe” – va avea loc la Bruxelles, la 23 iunie.
Emerging Europe este o organizație care se focusează pe 23 de țări din Europa Centrală, de Est, de Sud-Est și din Caucazul de Sud. Din Consiliul Emerging Europe fac parte formatori de opinie de prim rang, manageri de corporații, cercetători, foști reprezentanți de rang înalt ai organizațiilor internaționale, ai societății civile și ai lumii diplomației și artei.
Sursa: nordnews.md