A început reabilitarea Circului din Chișinău. Conform proiectului, elaborat de arhitecți italieni, edificiul reconstruit urmează să corespundă întru totul aspectului de altă dată. Pentru început, muncitorii restabilesc acoperișul Circului. Cei implicați în efortul de reabilitare a clădirii și-ar dori să înceapă cât mai curând și lucrările de reparație ale încăperilor, dar spun că deocamdată nu dispun de finanțare suficientă.
DIANA POPA, reporter Jurnal TV: “Lucrările de reabilitare încep cu restaurarea cupolei Circului. Și asta pentru că acoperișul este deteriorat, iar fiecare ploaie face să degradeze și încăperile din interior. După ce vor fi finisate lucrările de aici, se va purcede la restabilirea fațadei.”
ANDREI VASILACHE, manager de program: “Tot în prima fază vor fi schimbate vitraliile la fațadă. Licitația a avut loc. Acum sunt în proces de examinare ofertele.”
Compania care efectuează lucrările a fost selectată în urma unui concurs. Este aceeași firmă care în trecut a restaurat conacul Manuc-Bey, dar și mai multe clădiri în Orheiul Vechi. Reprezentanții companiei spun că până la sfârșitul anului ar trebui să încheie lucrările de reabilitare.
DINU MUNTEANU, administrator, compania de contrucții: “Cinci-șase luni, în funcție de condițiile climaterice și ce ar mai putea apărea pe parcurs. Totuși e vorba de lucrări de restaurare, desfaceri. Ar putea să apară și ceva neprevăzut.”
În perioada 2019-2021, o companie italiană, în colaborare cu proiectanți locali, a efectuat o expertiză tehnică detaliată a stării Circului și a identificat cele mai grave probleme, dar după aceasta lucrările au bătut pasul pe loc.
ANDREI LOCOMAN, director general “Moldova Concert”: “În pandemie, aici, arhitecții din Italia nu puteau să circule. Totul făceam pe Zoom. Se mai întâmpla să ne îmbolnăvim. De un an de zile avem și război la vecini. Lucrurile merg încet. Între timp și prețurile au crescut.”
Uniunea Europeană a alocat peste 1.800.000 euro, bani care au acoperit costurile pentru expertiza tehnică detaliată, proiectare și lucrări de reparație în prima etapă. Suma necesară pentru finalizarea tuturor lucrărilor de conservare a întregului complex este estimată acum la peste 11.000.000 de euro.
ANDREI LOCOMAN, director general “Moldova Concert”: “Paralel rămâne să mai identificăm surse de finanțare pentru a duce la bun sfârșit proiectul arhitecților italieni, care e aproape gata. Este un proiect simpatic, curios. Acesta presupune că arena va fi multifuncțională, unde vor avea loc nu doar spectacole de circ, dar și concerte, teatru.”
Pentru că nu este clar cum și când vor fi găsiți banii pentru restaurarea completă, nu se știe nici când Circul își va redeschide ușile pentru spectatori.
Circul din Chișinău a fost inaugurat pe 25 aprilie 1982, pentru a marca cea de-a 60-a aniversare de la fondarea URSS. Circurile din fostul spaţiu sovietic realizau până la 14 spectacole pe lună. Circul din Chişinău a deţinut însă recordul de până la 57 de concerte pe lună.
Proiectul a fost unul de-a dreptul impresionant pentru acele timpuri. Sala mare de spectacole putea găzdui 1.900 de spectatori, cu locuri amenajate în formă de amfiteatru. Ulterior, Circul din Chișinău a fost recunoscut drept cel mai frumos din spațiul sovietic și unul dintre cele mai mari din lume, fiind pe locul patru după suprafață.
Activitatea Circului a fost întreruptă în 2004, când clădirea a fost închisă pentru renovare. După o pauză de zece ani, Circul și-a redeschis ușile, dar mult mai modest decât odinioară. A fost inaugurată arena mică a Circului, cu o capacitate de 300 de locuri.
Acum un an, Parlamentul Republicii Moldova a luat decizia de a include clădirea Circului din Chișinău în registrul monumentelor ocrotite de stat.