În Republica Moldova vor fi implementate tehnologii noi de diagnostic al tuberculozei, inclusiv vor fi folosite instalații radiologice portative și mobile dotate cu softuri de inteligență artificială care oferă rapid, în aproximativ trei minute, un rezultat preventiv, astfel ca persoanele cu suspecții la tuberculoză să fie examinate în continuare. Despre acest lucru a comunicat Valentina Vilc, coordonatorul Programului național de răspuns la tuberculoză, în cadrul conferinței de presă desfășurate cu prilejul Zilei mondiale de combatere a tuberculozei.
Până la finele anului 2022, toate patru laboratoarele de referință, inclusiv din regiunea transnistreană, vor fi dotate cu aparate care permit determinarea rezistenței la unul din preparatele tuberculoase în jur de două ore. Aparatele noi sunt mai performante. Permit aprecierea sensibilității la preparatele atât din linia întâia, de bază, cât și preparatele din linia a doua. Acesta influențează aprecierea sensibilității și inițierea promptă a tratamentului tuberculozei drog-rezistente, a subliniat coordonatorul Programului național de răspuns la tuberculoză.
Referindu-se la faptul că Republica Moldova în continuare se află printre cele 30 de țări cu povară înaltă a tuberculozei multidrog-rezistente, Valentina Vilc a remarcat că, din momentul apariției tehnologiilor noi, diagnosticul și tratamentul tuberculozei a devenit cu mult mai rapid și ușor. Măsurile implementate contribuie la stoparea răspândirii tuberculozei în societate. „Crește aderența pacienților la tratament și rata succesului a acestuia”, a adăugat specialista.
Tuberculoza multidrog – rezistentă (TB-MDR) reprezintă o formă deosebită a tuberculozei, bacilul Koch este rezistent la medicamentele administrate în mod obișnuit pentru tratarea tuberculozei. Din septembrie 2020, în Republica Moldova sunt implementate schemele scurte de tratament al tuberculozei drog-rezistente. Tratamentul este scurtat până la nouă luni, comparativ cu 18-24 luni în anii precedenți.
Sursa: unghiul.com