Pandemia de coronavirus, care seamănă frică și panică pe întreg globul, are şi efecte benefice. Atmosfera planetei a început să se curețe, după ce activitatea industrială a fost practic suspendată, avioanele sunt ținute la sol, iar transportul rutier și feroviar au fost reduse semnificativ. Efectele acestor măsuri asupra naturii sunt deja evidente.
Smogul a dispărut, iar aerul din mai multe metropole este la fel de curat precum cel de la munte.
O dovadă clară că natura profită de izolarea oamenilor poate fi observată în Veneția, Italia. Pentru prima dată după mulți ani, apele canalelor sunt limpezi, astfel că au apărut delfinii. Aceștia s-au reîntors în locurile din care au fost alungați de intensa activitate umană.
Și lebedele au reapărut în Veneția datorită liniștii și a faptul că gondolele pline cu turiști nu mai circulă pe canale.
Imaginile făcute publice de NASA și Agenția Spațială Europeană arată că aerul a devenit mai curat. Și asta deoarece s-au diminuat considerabil emisiile monoxid și dioxid de azot şi carbon peste tot în lume.
La începutul săptămânii, Ministerul Mediului din România a anunțat că datorită autoizolării, bucureștenii au început să respire aer de munte. Într-o postare pe Facebook, reprezentanții instituției au informat că luni, concentrațiile poluanților monitorizați erau apropiate de valorile înregistrate de stațiile meteo din vârf de munte.
Un profesor de la o universitate americană a explicat ce anume determină îmbunătățirea calității aerului.
“Principalii trei factori care determină creșterea emisiilor sunt: producerea de energie electrică prin arderea combustibililor fosili, vehiculele de pasageri și mașinile personale. Toți acești trei factori au fost reduși în timpul acestei crize.”
Experții de mediu avertizează că deși efectele sunt pozitive, acestea vor dispărea odată cu încheierea crizei generate de COVID-19.