În R.Moldova, din 16 martie, aproape toate restricțiile vor fi ridicate întrucât scade constant numărul cazurilor de coronavirus. Marți, au fost raportate 343 de cazuri.
Purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie doar în transportul public, instituțiile medico-sanitare, centrele comerciale și farmacii. Totuși, specialiștii în sănătate publică recomandă, în continuare, cetățenilor să poarte masca în toate spațiile publice închise, iar pentru a se proteja de infectarea cu SARS-CoV-2, persoanele sunt îndemnate să respecte regulile de igienă respiratorie și igiena mâinilor. Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe 15 aprilie.
Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, începând de miercuri, este exclusă obligativitatea prezentării certificatului Covid în spațiile publice închise. De asemenea, toate evenimentele private, precum nunți, botezuri, vor putea fi organizate fără limitarea numărului de invitați. Dispar și limitările privind numărul persoanelor în restaurante, teatre, cinematografe, săli de spectacol, centre de sport/fitness sau zone de agrement. Și evenimentele mari în aer liber, precum festivalurile, dar și cele sportive, vor avea loc fără restricții legate de numărul spectatorilor.
O altă decizie CNESP vizează accesul pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, intrarea va fi permisă atât cetățenilor Republicii Moldova, cât și celor străini fără prezentarea certificatului Covid-19.
Autoritățile susțin că monitorizează în continuare situația epidemiologică, iar în funcție de evoluția acesteia, vor ajusta măsurile de sănătate publică.
Numărul cazurilor de coronavirus scade constant
Datele Ministerului Sănătății arată că, în ultima săptămână au fost înregistrate 2.486 de cazuri noi de COVID-19, fiind atestată o diminuare față de cealaltă săptămână când au fost raportate 3.734 de cazuri. Mai exact, în această perioadă, incidența a constituit 67 de cazuri la 100 mii populație, în scădere cu peste 30 la sută. S-a redus și numărul femeilor însărcinate care s-au infectat cu COVID-19, fiind înregistrate zece cazuri. La fel, s-au infectat mai puțini copii, în jur de 500.
În perioada 7-13 martie curent s-au înregistrat mai puține cazuri de COVID-19 și în regiunea transnistreană, 1 069 în total sau 225 cazuri la 100 mii populație, ceea ce a permis stabilirea codului portocaliu. Avem cod portocaliu și în raioanele Edineț și Anenii Noi, în șase teritorii este cod galben, iar în alte 29 cod verde.
În scădere, cu aproape 25 la sută, este și numărul deceselor provocate de COVID-19, în total fiind înregistrate 57 de cazuri, în ultima săptămână.
Să mai spunem că, în perioada 24 februarie-14 martie, au fost raportate 230 de cazuri de Covid-19 în rândul refugiaților.
Procesul de vaccinare împotriva COVID–19
Între timp, continuă vaccinarea cetățenilor în R.Moldova. În perioada 7-13 martie au fost imunizate 15.870 de persoane, mai puțin cu circa 27 la sută față de acum două săptămâni. Totodată, alte 273.550 de persoane au mers la centrele de vaccinare pentru administrarea dozei booster. Astfel, acoperirea națională cu o doză, constituie peste 31%, iar cu schemă completă – peste 30%.
Republica Moldova a recepționat, în total, 2 923 860 de doze de vaccin. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional.
În R.Moldova, de la declanșarea pandemiei, bilanțul total al cazurilor de coronavirus a ajuns la 508.578, iar 11. 357 au decedat din cauza infecției.
Sursa: rfi.ro