La Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți a avut loc ieri lansarea revistei românești „Timpul”.
Potrivit organizatorilor, directorul ediției din R. Moldova, Maria Ivanov, și redactorul-șef al publicației, scriitorul Dumitru Crudu, au ales locația, luând în considerare faptul că trei autori publicați în revistă sunt din municipiul Bălți: Nicolae Leahu, Anatol Moraru și Ludmila Cerguță.
Evenimentul de lansare a fost regizat și coordonat de directorul general al instituției, Onorina Burlac-Tănas, care a armonizat comunicările invitaților de onoare din Chișinău și Iași cu numerele artistice și crâmpeie din spectacole în interpretarea actorilor Natalia și Pavel Lupăcescu, Maria Rusu, Radu Tabarcea, Ciprian Răcilă și Ala Rusu-Blându. ”Revista „Timpul”, marcată de condeiul lui Mihai Eminescu înserează cu regularitate articolele despre activitatea Teatrului din municipiul Bălți. Iar teatrul nostru, la rândul său, oferă la fiecare sfârșit de spectacol – revista în care spectatorii pot citi schițe despre actori, interviuri sau actualități teatrale”, a precizat secretarul literar al instituției, Ludmila Cerguță.
Solicitată de agenție, Maria Ivanov, directorul publicației din R. Moldova, a menționat că revista la care a lucrat Mihai Eminescu, își asumă o tradiție foarte veche. Ea se revendică, înainte de toate, de la cotidianul conservator omonim care a apărut în București în secolul al XIX-lea. „Timpul” a fost înființat în 1876 la inițiativa unor de oameni de cultură: Titu Maiorescu, Lascăr Catargiu, Vasile Pogor, Th. Rosetti. Începând cu anul 1876 și până în 1883, Mihai Eminescu a lucrat ca redactor, fiind primul redactor al acestei publicații.
Titlul a părut atât de consacrat încât, în 1910, câțiva intelectuali ieșeni, grupați în jurul istoricului A. D. Xenopol, l-au reluat pentru o revistă de atitudine culturală, care a apărut până la Primul Război Mondial. În anul 1990, publicația a fost reînființată, la inițiativa unui grup de oameni de cultură ieșeni. Mai întâi săptămânal de cultură, opinie și atitudine, apoi, din 1993 și până în prezent, ca lunar de cultură, TIMPUL s-a impus din nou, pe piața publicațiilor de gen din România, bucurându-se de aprecierile personalităților vieții culturale românești și ale unui numeros public.
Din luna mai 2021, revista „Timpul” apare lunar și la Chișinău.
Sursa: nordnews.md