Într-un studiu publicat în Journal of Nutrition, se subliniază că cofeina din cafea ar putea oferi nu doar un impuls mental momentan, ci și efecte pe termen mai lung asupra abilităților de gândire. O strategie pentru menținerea memoriei și a abilităților de gândire odată cu vârsta poate fi să mănânci o dietă sănătoasă.
În cadrul studiului, cercetătorii de la Institutul Național pentru Îmbătrânire au comparat scorurile la diferite teste de abilități de gândire și memorie cu cofeină, alcool și aportul de nutrienți la 727 de bărbați și femei care au participat la Baltimore Longitudinal Study of Aging.
În general, participanții care s-au clasat pe locul înalt pe scara dietei sănătoase au avut rezultate mai bune la 10 teste de memorie decât cei cu scoruri mai mici la dietă. Același lucru este valabil și pentru cei care au consumat mai multă cofeină. Efectele pentru consumul moderat de alcool au fost mixte.
Legătura cofeină-creier
Motivul pentru care primești un apel de trezire rapid după ce ai beat o cană de cafea are de-a face cu felul în care cofeina îți păcălește creierul.
Cofeina nu numai că este un stimulent al creierului, dar blochează și receptorii unei substanțe chimice numite adenozină, care în mod normal previn eliberarea de substanțe chimice excitatoare ale creierului.
Cu adenozina în afara drumului, aceste substanțe chimice care provoacă scântei ale creierului pot curge mai liber, oferindu-vă un val de energie și potențial îmbunătățind performanța mentală și încetinind declinul mental legat de vârstă.
Studiul din Journal of Nutrition nu este singurul pe tema cofeinei și memoriei. Sudiul a arătat că oamenii – în special cei cu vârsta de 70 de ani și peste – care au consumat mai multă cofeină au obținut scoruri mai bune la testele de funcție mentală, dar nu la testele de memorie sau la alte măsuri ale capacității mentale.
Unele studii anterioare au arătat îmbunătățirea performanței memoriei pe termen lung și a capacității de gândire la consumatorii obișnuiți de cofeină; alte studii nu au arătat nicio legătură.
Consumi alcool pentru sănătatea ta cognitivă?
Când vine vorba de alcool, efectele sale asupra memoriei și abilităților de gândire pot depinde de modul în care sunt măsurate și de cât de mult bei.
În acest studiu, consumul moderat de alcool pare să îmbunătățească memoria de lucru și atenția, în special la femei și la acele vârste de 70 de ani și peste. Dar aceste beneficii ar putea veni în detrimentul scăderii competențelor precum funcția executivă și gândirea globală.
Consumul excesiv de alcool, definit ca mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați sau mai mult de o băutură pe zi pentru femei, este cunoscut că dăunează creierului.
De-a lungul timpului, consumul excesiv de alcool poate cauza orice, de la pierderi de memorie pe termen scurt la probleme mai permanente. Orice beneficii ale alcoolului observate în studiul Journal of Nutrition au venit din consumul moderat de alcool.
O memorie mai bună prin dietă
Studiul a analizat, de asemenea, legătura dintre dietă și performanța mentală.
Persoanele care au mâncat alimente cu o mulțime de nutrienți sănătoși au avut o atenție și o memorie mai bună decât participanții cu diete mai sărace.
O dietă sănătoasă a fost, de asemenea, legată de abilități bune de gândire la femei și la participanții sub 70 de ani.
În special, alimentele care fac parte din dieta mediteraneană – fructe, legume, nuci, pește, ulei de măsline și cereale integrale – sunt promițătoare pentru păstrarea memoriei. și prevenirea bolii Alzheimer și a altor forme de demență.