Poate exista un echilibru între carieră și viața personală? Cum investesc companiile sau de ce ar trebui să aibă un interes pentru determinarea unui astfel de echilibru în viața angajaților lor?
Stil de viață sănătos
Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), sănătatea este definită drept o stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar absența bolii sau a infirmității. Așadar, mai mult decât o viață sănătoasă, trebuie să vorbim despre un stil de viață sănătos, care include alimente, exerciții fizice, asistență medicală preventivă, muncă, relația cu mediul și activitatea socială.
Amintim importanța somnului, de 7 – 9 ore pe zi, cel mai sănătos somn fiind noaptea, între 22:00 – 23:00 până la 6:00 – 7:00 dimineața, dar și importanța alimentației, care presupune mai puțină hrană de origine animală și mai multă hrană de origine vegetală, ori a sportului.
Am mai adăuga la cele de mai sus educația. Este importat felul în care trăim, dar și modul în care gândim.
O mostră dintr-o gândire sănătoasă putem împrumuta de la tot mai mediatizatul Keanu Reeves:
„Banii nu înseamnă nimic pentru mine. Am făcut mulți bani, dar vreau să mă bucur de viață fără să mă stresez ca să îmi cresc contul bancar. Ofer multe din ce am și trăiesc simplu, de cele mai multe ori cu lucrurile dintr-o valiză în hoteluri. Cu toții știm că sănătatea este mult mai importantă.”
Mostre de astfel de gândire găsim și în cartea înțelepciunii, Biblia.
Performanță intelectuală
„Dacă ești într-o stare fizică bună nu însemnă ca ai atins doar una dintre bazele unui corp sănătos, ci ai pus bazele unei activități intelectuale și creative.” John F. Kennedy
Sănătatea mintală este o stare de sănătate în care o persoană își pune în valoare abilitățile, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie la dezvoltarea comunității din care face parte sau nu numai. O sănătate mintală precară nu dă valoare abilităților cu care suntem înzestrați, ci le diminuează potențialul.
Astfel, performanțele intelectuale, dar și fizice, ale fiecărui om pot fi atinse doar într-o stare de echilibru, fapt care este confirmat și de către psihologi, care vorbesc de extaz ca fiind starea în care pot fi atinse cele mai înalte performanțe.
Productivitate și eficacitate
Sunt deziderate pe care ar trebui să le urmărească orice companie. Atât prin ea, cât și prin oamenii care o alcătuiesc.
Subliniem importanța oamenilor, a ambianței care trebuie să existe între aceștia și care trebuie întreținută de cei cu putere de decizie care, la rândul lor, devin performanți prin îndeplinirea sarcinilor lor.
Interesul pentru educarea propriilor angajați sau pentru a selecta, dacă există un proces de selecție, astfel de angajați, este al companiilor.
Nu spunem că o firmă de succes trebuie să fie doar productivă și eficace. Există un cumul de calități pe care trebuie să le aibă factorii decidenți (asociați / administratori). Sunt mai multe aspecte care trebuie avute la înființarea unei firmei, cât și ulterior.
Echilibrul
Cel mai la îndemână exemplu este al lui Keanu Reevs . Amintim și o interpretare a lui Andrei Pleșu într-un discurs despre succes ținut unor antreprenori, și anume că sintagma „fericiți cei săraci cu duhul” este interpretată de foarte multe ori greșit, în sensul că cei amintiți sunt cei care au eșuat.
Interpretarea corectă pe care o oferă este aceea că sunt unii care chiar când sunt bogați, rămân în duh săraci, după cum sunt unii săraci, dar care se gândesc numai la bogății sau numai cum să își umple contul.
Poate exista un echilibru între a avea bani și sănătate? Da, doar dacă vom române săraci în duh și doar dacă nu vom fi contaminați de bogăție, în sensul exploatării ei într-un mod care ne dăunează. Echilibrul îl au cei pentru care bogăția nu va reprezenta totul, atributul lor de identificare, și care au țeluri mai înalte. Sunt oameni pentru care bogăția este un mijloc și nu un scop în viață. Poate fi adevărat și că azi regula a devenit excepție.
Cu toate acestea, o persoana care ajunge să câștige banii pe care și i-a propus să-i câștige, dobândește stabilitate financiară. Totodată, banii pot deschide uși și pot crea diverse oportunități (educație, sănătate etc.).
Petre Țuțea afirma că banii sunt buni dacă te duc în sus pe scară.
Pe de altă parte, lipsa banilor nu este generatoare de liniște sau pace. Incapacitatea unei persoane de a-și acoperi cheltuielile zilnice cu hrana sau întreținerea nu este aducătoare de pace și liniște într-o familie. Dificultățile financiare ale unei persoane sau ale unei familii vor genera stres și anxietate în primă fază.