Cercetători din Republica Moldova, Germania, România și Ucraina participă la cea de-a de-a treia conferință științifică dedicată Zilei Internaționale a femeilor cu activități în domeniul științei, care se desfășoară în perioada 9-10 februarie la Academia de Științe a Moldovei, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Liliana Condraticova, secretarul științific al AȘM, președintele comitetului organizatoric al conferinței, a menționat că pe parcursul celor două zile vor fi prezentate 210 comunicări în cadrul a 14 secțiuni.
În mesajul său de salut, președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu, a apreciat înalt activitatea femeilor din domeniile științei și tehnologiei. ”Programul foarte vast al conferinței din anul acesta ne demonstrează o manifestare științifică multidisciplinară, la care s-au înscris practic cercetători din toate domeniile științei, dovadă fiind cele 14 secțiuni și paneluri, în cadrul cărora vor fi abordate diverse probleme ale timpurilor noastre. Cea mai importantă este chemarea la pace, la condamnarea războiului declanșat de către Rusia în Ucraina, la restabilirea integrității teritoriale a țării vecine, precum și susținerea parcursului nostru pe calea integrării europene”, a subliniat președintele AȘM.
În cadrul evenimentului, Ion Tighineanu i-a înmânat Ambasadorului Ucrainei în R. Moldova, Marko Shevchenko, medalia AȘM ”Nicolae Milescu Spătaru” pentru contribuția considerabilă adusă la dezvoltarea colaborării științifice dintre cele două țări. La rândul său, diplomatul ucrainean a mulțumit instituției pentru acordarea acestei distincții. Oficialul ucrainean a precizat că, dacă potrivit datelor UNESCO 30 la sută dintre cercetătorii din lume sunt femei, înainte de război, în Ucraina femeile din domeniul științei constituiau 46 la sută. De asemenea, președintele AȘM a înmânat distincții mai multor femei care activează în domeniul științei.
Ziua Internațională a femeilor și fetelor în știință a fost stabilită prin rezoluția Adunării Generale a ONU din 22 decembrie 2015 pentru a recunoaşte rolul important al fetelor şi femeilor în domeniile ştiinţei şi tehnologiei. În Republica Moldova, această zi este marcată pe 11 februarie începând cu 2016. În 2021, la AȘM a fost organizată prima conferință dedicată femeilor și fetelor în știință.
sursa: moldpres.md