Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu o serie de recomandări în contextul cutremurului din Turcia, precizând că, pentru a avea o reală eficienţă, noţiunile de prim ajutor în caz de calamitate trebuie să fie cunoscute de fiecare persoană precum alfabetul sau tabla înmulţirii, transmite Agerpres.
“Repetitio est mater studiorum. Aşadar, pentru a avea o reală eficienţă noţiunile de prim ajutor trebuie să fie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii. Este nevoie de introducerea unor ore de educaţie pentru sănătate care să ne permită să ştim cum să acţionăm atât pentru a ne proteja pe noi, cât şi pentru a-i salva pe alţii în caz de cutremur sau alte catastrofe”, a declarat pentru AGERPRES dr. Tudor Ciuhodaru.
Acesta a explicat că, în cazul în care în timpul producerii unui cutremur ne aflăm într-o clădire, trebuie să rămânem acolo şi să ne protejăm cât mai bine.
“Procedurile recomandate în Japonia şi Statele Unite (‘duck, cover and hold’) sunt simple şi asigură protecţia individuală prin trei mişcări simple: ghemuit, acoperit şi protejat. Pentru protecţie este preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele. Vă puteţi adăposti lângă diverse obiecte solide, care vă pot proteja lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prăbuşire”, a arătat Ciuhodaru.
Medicul recomandă ca în timpul cutremurului să stăm cât mai departe de ferestre.
“Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari: între două paturi, două maşini, între două rânduri de birouri, ce delimitează aşa-zisul triunghi al supravieţuirii, sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spălat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi. Dacă sunteţi în bucătărie, în primul rând trebuie să închideţi aragazul şi îndepărtaţi-vă de bufetul din care poate cădea vesela. Dacă sunteţi în pat, rămâneţi acolo şi acoperiţi capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este aşezat patul nu e recomandat să aveţi tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur”, a precizat Tudor Ciuhodaru.
Ce nu trebuie făcut în caz de cutremur
“Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucât ieşirea este dificil de găsit, iar scările au risc crescut de prăbuşire. Tocul uşii nu vă oferă protecţie dacă nu este încadrat în structura clădirii”, spune acesta.
În cazul în care vă aflaţi pe stradă atunci când se produce un cutremur, adaugă dr. Tudor Ciuhodaru, trebuie să căutaţi spaţii cât mai largi şi să vă asiguraţi protecţia individuală.
“Nu staţionaţi lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuşi în timpul şi după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coşuri sau ţigle. Sub nicio formă nu vă adăpostiţi sub balcoane sau stâlpii de înaltă tensiune”, sfătuieşte medicul ieşean.
Dacă mişcările telurice se produc atunci când sunteţi în maşină, opriţi vehiculul la distanţă de clădiri sau de stâlpii de pe marginea străzii. De asemenea, trebuie să evitaţi apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înalta tensiune – sunt alte recomandări ale acestuia.
Pentru situaţiile în care vă aflaţi în locuri publice aglomerate – teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinţe – nu alergaţi către ieşire. “Îmbulzeala poate produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă şi vecinii de pe rând”, afirmă dr. Tudor Ciuhodaru.
Acesta recomandă ca în casă şi în maşină să fie pregătită o trusă de supravieţuire, în care să avem apă, alimente uşoare şi compacte – bomboane cu zahăr, biscuiţi uscaţi -, medicamente personale, analgezice şi antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio şi actele personale.
Şi nu în ultimul rând, susţine acesta, în cazul unui cutremur nu trebuie suprasolicitate reţelele de telefonie.
“S-ar putea ca cineva să aibă nevoie urgent de 112. Daţi cel mult un SMS ca să confirmaţi celor dragi că sunteţi bine”, a precizat Tudor Ciuhodaru.
sursa: stiripesurse.ro