Grădina Zoologică devine tot mai atractivă, iar acest lucru se datorează și investițiilor Primăriei Chișinău în modernizarea infrastructurii de la menajerie și în procurarea de noi animale și păsări.
Edilul Ion Ceban susține că pentru 2023 municipalitatea a acordat alte două milioane de lei Grădinii Zoologice, cifra totală a investițiilor pentru perioada 2020-2023 ajungând deja la peste 23 de milioane de lei.
”Primăria Chișinău a alocat cei mai mulți bani în lucrări de reparație, în construcția țarcurilor și amplasamentelor pentru urși, animale răpitoare și primate. La fel, a fost reparat capital Clubul tinerilor biologi. În 2020 am alocat 7,2 milioane de lei, în 2021 – 4 milioane, în 2022 – 10 milioane, fiind și cea mai mare investiție, iar în 2023 am contribuit cu 2 milioane de lei”, a declarat Ion Ceban.
Amintim că în ultimii ani, colecția menajeriei s-a îmbogățit semnificativ. Secția de păsări are, în prezent, mai mult de 430 de vieţuitoare, reprezentante de peste 50 de specii, iar secția de păsări exotice numără aproximativ 260 de viețuitoare. De asemenea, în sezonul cald peste 50 de rozătoare vor întâmpina oaspeții. În perioada rece, majoritatea acestor animale sunt adăpostite în încăperi calde, deoarece cu greu suportă temperaturile reci. În menajerie sunt și 90 de copitate din 16 specii, printre care zebre, tauri de stepă și lame. În secția răpitoarelor, care este și cea mai spectaculoasă, sunt 31 de animale mari, cum ar fi urși, tigri, lei, leoparzi, și 41 de animale mici, printre care ratoni, enoți, dihori și jderi.
”Vizitatorii Grădinii Zoologice pot vedea scăldându-se în lac ursul brun, care încă nu hibernează, patru lei africani și o pereche de tigri bengalezi. Apropo, dacă nu ați văzut încă tigroaica tânără, puiul tigroaicei roșcate Basea și tigrului alb Renat, ar trebui să vizitați grădina zoologică și să faceți o plimbare de-a lungul aleii principale – anume acolo trăiește acum Aurora. De asemenea, leului Simba a început deja să îi crească coama”, a mai adăugat edilul în postarea sta de pe o rețea de socializare.
Terariul și în acest an rămâne închis pentru vizitatori, deși unii reprezentanți exotici pot fi văzuți în vitrinele lui, pe aleea centrală a Grădinii Zoologice. Colecția din terariu este reprezentată în special de șerpi, printre care 11 anaconde și două specii de șarpe boa.