Reprezentanți ai Ministerului Energiei, Energocom, Moldelectrica, Vestmoldtransgaz și un reprezentant al Biroului politici de reintegrare au efectuat, în perioada 3-4 februarie, vizite la mai multe întreprinderi industriale și energetice din regiunea transnistreană. Grupul de experți a constatat că este respectată dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, care prevede că energia electrică produsă datorită grantului UE pentru gestionarea crizei energetice este livrată exclusiv categoriilor de consumatori protejați.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, experții au vizitat Uzina Metalurgică și Combinatul de ciment din Rîbnița, Tiraspoltransgaz, Uzina de cărămidă, Tehnopark și Tirotex-Energo din Tiraspol, precum și CET-ul din Dnestrovsk.
„În urma vizitei experților din domeniul electroenergetic, s-a constatat că toate obiectivele industriale vizitate în orașele Rîbnița, Tiraspol și Dnestrovsk respectă prevederile Dispoziției CSE nr. 7/2025, fără a fi identificate abateri de la această cerință. Totodată, întreprinderile industriale care produc energie electrică, precum și cele care furnizează gaze naturale, energie termică și energie electrică și administrează rețelele corespunzătoare în raioanele de est ale Republicii Moldova, funcționează în regim normal, asigurând consumatorii protejați cu energie electrică, căldură și gaze naturale, conform cerințelor stabilite de cadrul normativ în vigoare”, a menționat instituția.
Precizăm că, în contextul crizei energetice din Republica Moldova, provocată de sistarea livrărilor de gaze din partea concernului rus Gazprom către regiunea transnistreană, Uniunea Europeană a oferit un grant în valoare de 30 milioane de euro. Aceste fonduri sunt utilizate pentru achiziționarea de gaze naturale destinate consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului și a energiei electrice pentru malul drept în perioada 1-10 februarie.
Pe 1 februarie 2024, Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat o dispoziție privind modul de utilizare a resurselor financiare, care prevede, printre altele, că entitățile care gestionează rețelele electrice din stânga Nistrului vor livra electricitatea produsă din gazul cumpărat din grantul UE exclusiv către categoriile de consumatori protejați, precum consumatorii casnici, instituțiile medicale, instituțiile de învățământ și centralele electrice.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Telegram