Problema lipsei locurilor în grădiniță pentru copiii din suburbia Capitalei, Sângera, a rămas în trecut. Deschiderea, acum patru luni, a grădiniței noi în oraș a avut ca prim impact creșterea numărului preșcolarilor care sunt înscriși la instituția de educație timpurie.
Astăzi, la grădinița din Sângera sunt educați 220 de copii, față de 55 cât era posibil să fie încadrați la vechea instituție preșcolară. Capacitatea grădiniței este de 320 de locuri, care vor fi completate în lunile următoare. În total, activitatea educațională va fi organizată în 14 grupe.
„Construcția și darea în exploatare a noii grădinițe a permis și crearea a zeci de locuri de muncă pentru populația din suburbie. Astăzi, la Grădinița din Sîngera sunt 31 angajați, dintre care 23 sunt noi în echipă. Administrația instituției este în continuare în căutare de personal pentru grupele ce mai urmează a fi deschise. Grădinița din Sângera a fost construită datorită colaborării dintre Primăria Chișinău și Primăria locală. Construcția grădiniței a început în anul 2012, iar lucrările au stagnat timp de mai mulți ani. În 2020, Primarul general, Ion Ceban, împreună cu primarul orașului Sângera, Valeriu Popa, au stabilit drept prioritate deschiderea unei grădinițe moderne și care să fie exemplu pentru întreaga țară”, a scris Ion Ceban.
La 26 septembrie 2023, grădinița nouă și-a deschis ușile pentru prima promoție de copii din SÂngera. Costul total al lucrărilor a fost de 53,9 milioane de lei. Primăria Chișinău a alocat pentru acest proiect 43,9 milioane de lei, dintre care în perioada 2019-2023 s-au investit 24,9 milioane de lei, Primăria Sîngera – 5,8 milioane de lei, Guvernul României – 3 milioane de lei și Agenția turcească TIKA – 1 milion de lei.
„La construcția grădiniței din Sîngera s-a ținut cont de cele mai înalte standarde de calitate. De exemplu, pentru acoperirea podelelor din grupe a fost folosit linoleumul medical, care are capacități antibacteriene și antifungice. Grădinița are o sală sportivă și festivă, unde pentru preșcolari sunt organizate activitățile de dezvoltare-educare. De asemenea, bucătăria este dotată cu utilaj performat și un sistem de aerisire de ultimă generație. Grădinița are propria spălătorie și uscătorie, unde sunt montate echipamente moderne și economicoase. În complex a fost construită și o cazangerie separată, dotată cu un cazan pentru generarea căldurii și două boilere cu o capacitate totală de două tone de apă. Teritoriul instituției a fost amenajat cu pavilioane, zone de joacă și distracții pentru copii”, a mai adăugat primarul Ion Ceban.
În 2020-2023, Primăria Chișinău, împreună cu administrațiile locale, a investit și în reparația, extinderea, modernizarea, dotarea și izolarea termică a grădinițelor din Băcioi, Vatra, Tohatin, Budești, Grătiești, Cricova, Ghidighici, Vadul lui Vodă, Bubuieci, Cruzești, Ciorescu, Stăuceni, Trușeni și Colonița. Este vorba despre o investiție totală de peste 67 de milioane de lei.