Președintele Italiei, Sergio Mattarella, în vîrstă de 80 de ani, al cărui mandat urma să se încheie săptămîna viitoare, la 3 februarie, a fost reales sîmbătă pentru un al doilea mandat de şapte ani, un deznodămînt ce pune capăt unei săptămîni de blocaj politic care a scos la iveală diviziunile profunde între partidele de la guvernare.
În Italia, președintele este ales de parlament și deși Constituția nu limitează numărul de mandate prezidențiale, este doar pentru a doua oară în istoria țării cînd șeful statului este reales. În tradiția politică italiană, există cutuma ca președinții să rămînă în funcție doar un mandat. Pînă în 2013, cînd Giorgio Napolitano a acceptat să rămînă în funcție încă o perioadă pentru a încheia blocajul de atunci din Parlament, niciun alt președinte nu a mai candidat pentru un al doilea mandat. Napolitano a spus atunci, însă, că nu va rămîne în funcție pe durata întregului mandat. A demisionat, ulterior, în 2015.
La 80 de ani, Sergio Mattarella, al cărui mandat urma să se încheie pe 3 februarie, a fost reales pentru un al doilea mandat de şapte ani, obţinînd majoritatea absolută de voturi (de cel puțin 505) din partea celor 1 009 senatori, deputaţi şi responsabili regionali chemaţi să voteze. În final, Mattarella a primit 759 de voturi din cele 1 009, conform numărătorii oficiale.
>Mult timp considerat drept favorit, premierul în exercițiu Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene, şi-a văzut şansele diminuîndu-se, numeroşi parlamentari refuzînd să voteze în favoarea sa de teama că se va sparge coaliţia guvernamentală, amestecînd dreapta şi stînga, ceea ce ar duce la declanşarea alegerilor legislative anticipate.
Sursa: noi.md