Poetul, dramaturgul, prozatorul şi folcloristul Iulian Filip, doctor în filologie, Maestru în Arte, deţinător al „Ordinului de Onoare”, laureat al Premiului „Simion Florea Marian” al Academiei Române, a împlinit astăzi 75 de ani.
Iulian Filip s-a născut în 1948, în satul Sofia, raionul Drochia. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat „A. Russo” din Bălţi. După absolvirea Universității, a fost doctorand (1970-1974), cercetător științific (1974-1985) la sectorul folclor al Secției de etnografie și studiul artelor de la Academia de Științe din Republica Moldova, iar în perioada 1990-2006 a activat în funcţia de șef al Direcției cultură a Primăriei Chișinău.
În anii 2006-2010 a fost director al Departamentului „Căile cărţii” la Uniunea Scriitorilor din Moldova. După o pauză de 25 de ani, revine la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la acelaşi sector de folclor, acum în cadrul Institutului de Filologie (2010).
În 1974 a debutat cu placheta de versuri „Neîmpăcatul meşter”, urmată de cărţile de poezie: „Cerul fântânilor”, „Dialoguri primordiale”, „Hulub de poștă”, „Unde eşti?”, „Cafea neagră”, „Fir de nisip” , „Seminţele mărului oprit”, „Dansul timizilor” ş.a. A semnat romanul „Cobaiul nu triumfă” (1996), urmat de volumele de proză „Fir întins”( 2008), „Nuca lui Newton” (2016) şi „Moartea împăcată a mamei poetului care semăna tatălui” (2017). Este autor al cărţilor de teatru, folclor şi publicistică: „Teatru popular”, „Primiţi „Căluţul”?, „Foarfeca lui Urecheanu”, „Când pe morţi îi strâng pantofii, cum e mersul celor vii?”, „Miracolul scenei în arta populară”.
Iulian Filip a editat mai multe cărţi de poezie şi dramaturgie pentru copii: „Casa fiecăruia”, „Cenuşar-voinicul şi Cenuşăreasa-mireasă”, „Facă-se voia ta, Sfârlează!”, „Din neamul lui Păcală”, „Au vrut melcii să se bată”, „Copăcel, copăcel” ş.a. În acelaşi timp, a semnat prezentarea grafică la peste 30 de cărţi. În total, Iulian Filip a editat peste 100 de cărţi.
În 2010 Iulian Filip a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”, iar în 2014 – cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” al României, în grad de Ofițer.
sursa: timpul.md