Pe 23 decembrie, Moscova a anunțat câștigătorii și laureații Concursului internațional de idei și abilități pedagogice în rândul profesorilor de limba rusă din țările CSI „Școala fără frontiere”, instituit de Ministerul Educației al Federației Ruse.
În această zi a avut loc cea de-a doua rundă (cu prezență fizică) a competiției, în care au fost reprezentate nouă țări ale CSI. La această etapă au participat 12 finaliști ai primei etape, desfășurate la distanță. Opt profesori și-au prezentat personal proiectele membrilor juriului și altor finaliști, patru – au susținut o prezentare online a lucrărilor lor competitive.
Pe baza rezultatelor prezentărilor, juriul internațional a stabilit câștigătorii concursului Școala fără Frontiere. Numele lor au fost anunțate la ceremonia de premiere, care a avut loc în Sala cu Șemineu a hotelului Garden Ring din capitală.
Profesorii din patru țări ale CSI au devenit câștigătorii competiției:
- Profesor de limba și literatura rusă Barno Saidova – Republica Tadjikistan
- Profesor Tatiana Shcherbakova – Federația Rusă
- Profesor de limba și literatura rusă Tatiana Ambrushkevich – Republica Belarus
- Profesor de categoria a doua de calificare Karine Sargsyan – Republica Armenia.
Acceptând premiul, Tatyana Ambrushkevich a declarat necesitatea de a păstra și dezvolta în comun cultura predării limbii ruse în țările CSI și, în numele tuturor câștigătorilor și laureaților competiției, a mulțumit Ministerului Educației din Rusia pentru organizarea competiției.
Sergey Shatunov, directorul Departamentului de Cooperare Internațională și Relații Publice al Ministerului Educației al Federației Ruse: „Ministerul Educației din Rusia acordă o atenție deosebită promovării limbii ruse în țările CSI. Implementăm proiecte comune, publicăm manuale, desfășurăm lucrări metodologice, organizăm evenimente care permit specialiștilor din diferite țări să facă schimb de experiență, să dobândească noi cunoștințe și să implementeze proiecte interesante.”
Competiția a devenit de fapt o platformă de schimb de experiență: finaliștii au recunoscut că în timpul turneului cu prezență fizică, au învățat multe de la colegii lor din alte țări. Juriul a remarcat nivelul înalt al lucrării câștigătorilor și a recomandat dezvoltarea acestora pentru aplicare practică în metodologia predării limbii ruse în țările CSI. Lucrările de concurs ale câștigătorilor vor fi publicate în colecția electronică oficială a competiției, care este distribuită în comunitatea profesională a profesorilor de limba rusă din țările CSI.
Colecția va cuprinde și proiecte pedagogice ale laureaților concursului „Școala Fără Frontiere”, pe care juriul le-a notat în nominalizările concursului. Profesoara de limba și literatura rusă Jana Strătilă din Republica Moldova a devenit laureată a competiției, la nominalizarea „Pentru o abordare creativă a predării limbii ruse”.
Toți finaliștii competiției au fost premiați cu diplome personalizate și premii în bani: câștigătorii au primit 50 de mii de ruble fiecare, laureații – 20 de mii fiecare. Dar acestea nu sunt singurele „trofee” pe care câștigătorii și laureații competiției „Școala fără frontiere” le vor lua de la Moscova. Cel mai izbitor rezultat al competiției a fost efectul comunității și unanimității profesorilor din diferite țări – a fost remarcat mai ales la ceremonia de premiere.
„Învățați limba rusă”, au recitat participanții la ceremonie după profesoara din Tadjikistan Barno Saidova, care au fost inspirați de interpretarea ei sinceră la ceremonia de premiere. Acest episod a demonstrat în mod clar rolul unificator al limbii ruse ca valoare de bază a tradiției culturale comune a țărilor CSI.
Concursul internațional de idei și competențe pedagogice în rândul profesorilor de limba rusă din țările CSI „Școala fără frontiere” a avut loc în perioada noiembrie-decembrie 2021. Prima etapă a competiției s-a desfășurat la distanță. În total, Comitetul de Organizare al competiției a primit 623 de cereri de la profesori de limbă rusă din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan. A doua rundă a competiției a avut loc în format față în față, la Moscova.
Pe baza rezultatelor susținerii lucrărilor concursului, juriul internațional a stabilit patru câștigători și opt laureați ai concursului. Fiecare participant primește un certificat personal de participare. Câștigătorii și laureații concursului sunt premiați cu diplome personalizate și premii în bani.
Fondator al Concursului internațional de idei și abilități pedagogice în rândul profesorilor de limbă rusă din țările CSI „Școala fără frontiere” – Ministerul Educației al Federației Ruse.
Site-ul oficial al concursului este Noborder-school.online .
Sursa: ea.md