„Exterminarea fizică a unui număr enorm de oameni, fără nicio vină, fără drept de apărare, ne-a arătat limita de jos a răului la care poate ajunge o societate”. Așa și-a început discursul președinta Maia Sandu, la monumentul Victimelor Fascismului, unde a depus un buchet flori în semn de omagiu.
Șefa statului a menționat că evenimentele tragice din perioada Holocaustului trebuie să rămână în memoria generațiilor.
„Astăzi, de Ziua comemorării victimelor Holocaustului, deplângem viețile pierdute și nenorocirile imense prin care au trecut oamenii ce au locuit pe acest pământ. Avem datoria să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca niciodată, nicăieri în lume să nu se mai întâmple asemenea tragedii.
Exterminarea fizică a unui număr enorm de oameni, fără nicio vină, fără drept de apărare, ne-a arătat limita de jos a răului la care poate ajunge o societate. Speranțele noastre, ale tuturor, sunt ca niciodată să nu se mai ajungă la acel nivel de degradare umană care a permis această tragedie.
Astăzi comemorăm oamenii pe care i-am pierdut cu toții. Am pierdut nu doar părinți, copii, bunici, rude. Întreaga omenire a pierdut oameni de știință, oameni de cultură, inventatori, antreprenori. Nimeni nu poate alina durerea prin care au trecut atâtea familii. E greu să găsim acțiuni potrivite pentru a repara injustiția făcută.
Datoria noastră a tuturor este să transmitem următoarelor generații amintirea tragică a acelor vremuri și să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete. Să acționăm în baza lucrurilor care ne unesc și să nu permitem să fim dezbinați de diferențe. Pentru aceasta trebuie să condamnăm discursul de ură, discriminarea și orice formă de violență. Să construim o societate democratică în care nu este loc pentru dictatură și teroare. Putem face asta împreună, fiecare dintre noi, fiind mai toleranți, mai buni, mai respectuoși unii cu alții.
Astăzi sunt alături de comunitatea evreiască și comunitatea rromă, pentru care această zi are o importanță deosebită. În fața acestor comunități ale noastre și în fața tuturor cetățenilor Republicii Moldova îmi asum să contribui la combaterea discursului de ură și să ținem vie amintirea acelor timpuri negre”, a fost mesajul transmis de președinta Maia Sandu.
În fiecare an, pe 27 ianuarie este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Între 1941 și 1945, evreii au fost uciși sistematic într-un genocid, parte a unui eveniment mai mare care a cuprins persecuția și uciderea altor popoare europene.