Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova a anunțat rezultatele finale ale concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, sesiunea 2021. Din 28 de cereri la concurs, în etapa de finanțare au fost admise doar 8 proiecte.
Fondul disponibil în cadrul acestui concurs de finanțare a fost 5 500 000 de lei. Din acești bani urmează a fi realizate 4 filme de ficțiune de lung metraj, 2 documentare de lung metraj și o dezvoltare de proiect de ficțiune și o una de documentar.
Vezi mai jos lista filmelor și proiectelor care vor obține finanțare în acest an.
# Filmul de ficțiune „pandemia.md”, semnat de regizorul și scenaristul Valeriu Jereghi.
Scenariul filmului a fost schițat la începutul anului trecut la solicitarea unor jurnaliști, unde autorul povestește mai multe întâmplări surprinse în perioada de carantină. Conform CNC, acesta va fi primul proiect cinematografic care va reflecta fenomenul internațional COVID-19, pe plan mondial.
# Un alt proiect de ficțiune este „Mario, Maria, Marinel”. Un film despre drama femeii migrante din Republica Moldova. Scenariul și regia este semnat de Violeta Gorgos. Filmul va fi turnat atât în Republica Moldova cât și în Italia, țara care în prezent „găzduiește” cei mai mulți moldoveni.
# „Famila Anghel” este un proiect cinematografic în coproducție (Republica Moldova, România, Franța), care urmează să fie turnat în 2021. Potrivit sinopsisului prezentat de scenaristul și regizorul Mihai Mihăescu, originar din Republica Moldova, filmul de lungmetraj povestește drama a doi frați, dizidenți ai regimului comunist sovietic, pe care soarta i-a despărțit într-un mod tragic.
# Un alt film care a trecut în etapa finală este „Daria” în regia lui Ian Onică (o adaptare după opera originală: Thursday Celebration (2001) după Katalin THURÓCZY (Ungaria)). Filmul prezintă o metamorfoză a comediei într-o dramă psihologică. Are un mesaj pentru generația mai tânără și anume: să prindă la curaj, să fie mai implicați, mai înțelegători cu cei mai în vârstă și să nu le fie frică de bătrânețe, care are și ea farmecele ei.
# Echipa formată din Mircea Surdu în calitate de scenarist și Eugeniu Popovici în calitate de regizor, își propune în acest an să filmeze un documentar de lung metraj „Zbor” despre viața lui Vladimir Beșleagă, care în scurtă vreme împlinește 90 de ani. Aproape un secol, timp în care prin ochii eroului s-au perindat evenimente istorice. Vladimir Beșleagă este un nume marcant pentru cultură românească. În spațiul mediatic sunt multe materiale despre Vladimir Beșleagă, dar nu există încă un film documentar care ar cuprinde toată viața lui.
# Premieră pentru concursul din acest an este și proiectul „Un secol de teatru la Chișinău”, un documentar despre Teatrul Național „Mihai Eminescu” semnat de actualul director al instituției, Petru Hadârcă. În baza unei lucrări științifice, realizată de autorul scenariului și regizorul documentarului de lung metraj, cu dovezi din Arhiva Națională, Hadârcă dorește să aducă un omagiu instituției teatrale, care în 2021 a împlinit 100 de ani de la fondare.
# Prima casă de producție Nahaba Studio, urmează să dezvolte pe parcursul acestui an, scenariul unui film de ficțiune cu titlul provizoriu „Blestemul Mariei Drăgan” în regia lui Călin Laur, producător Ștefan Nahaba, care va reflecta viața interpretei Maria Drăgan. Această dezvoltare de proiect a acumulat nota maximă din cadrul acestei sesiuni și cele mai multe aprecieri din partea membrilor Comisiei de Selecție a Scenariilor.
# Al doilea proiect este „Landing”, semnat de conaționala noastră Xenia Ciuvașeva, stabilită în Germania, reprezentat în concurs de Asociația Obșească MOLDOX. Pe parcursul acestui an urmează să continue dezvoltarea scenariului propriei autobiografii, fixată pe fenomenul migrării părinților din viața copiilor. Autoarea dezvoltă acest proiect de documentar de mai bine de doi ani și a participat deja la pitchinguri, ateliere și programe de dezvoltare a scenariilor. Republica Moldova, Germania și Serbia se numără printre coproducătorii viitorului film.
Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova este o instituție publică abilitată să implementeze politici de stat în domeniul cinematografiei, are statut de persoană juridică și se află în subordinea Ministerului Educației Culturii si Cercetării.
Sursa: diez.md