În ultimii patru ani, 52 de persoane cu dizabilități și îngrijitorii lor, din raioanele Strășeni și Râșcani, au fost informați drepturile pe care le au. Este vorba despre accesul la servicii medicale, efectuarea vizitelor de către medicul de familie la domiciliu, consultarea Comisiei pentru determinarea gradului de dizabilitate la domiciliu, procedura de accesare a biletelor în instituțiile de reabilitare și alte aspecte de nivel local.
Acțiunile au avut loc în cadrul Proiectului „Parteneriate locale și implicare națională pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități”, implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD), cu suportul Fundației Est-Europene, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Guvernul Suediei.
În cadrul aceluiași proiect, 33 de persoane cu nevoi speciale din raioanele Cantemir și Căușeni, împreună cu îngrijitorii lor, au fost informați referitor la servicii și prestații sociale destinate persoanelor cu dizabilități, servicii psiho-pedagogice oferite persoanelor cu dizabilități și accesul la asistență juridică primară.
Directorul executiv al Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, Galina Climov, a menționat, la o conferință de presă la IPN, că s-a desfășurat și o campanie de susținere a persoanelor cu nevoi speciale cu produse alimentare, produse de igienă personală și echipament de protecție în contextul pandemiei COVID-19.
A fost realizată o cercetare privind accesul la educație a copiilor cu dizabilități la nivel local, a fost îmbunătățit accesul la educație pentru 55 de copii cu nevoi speciale prin comunicare cu autoritățile locale din Orhei, Anenii Noi, Cahul. Un copil din raionul Edineț, care are părinți cu dizabilități, a fost asigurat cu computer. Beneficiarii Centrului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități (adulți) de la Cocieri, raionul Dubăsari, au fost asigurați cu scaune rulante, iar altor 15 persoane de la alte centre similare li s-au distribuit fotolii rulante, a notat Galina Climov.
Ca urmare a proiectului, persoanele cu dizabilități din raionul Orhei au acces la serviciile Spitalului raional Orhei – instituția medicală a accesibilizat un grup sanitar, a fost construită o rampă de acces și au fost instalate indicatoare pentru persoane cu nevoi speciale, a adăugat directorul executiv AOPD.
Potrivit statisticilor prezentate, în prezent în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 180 de mii de persoane cu dizabilități.
Sursa: ipn.md