Pentru prima dată în ultimii zece ani, în Moldova va fi organizat un sondaj sociologic deplin la ieșire. Exit-poll-ul în turul doi ale alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie va fi realizat la 100 de secții de votare din 77 de localități, iar rezultatele acestuia nu vor putea fi folosite într-o eventuală contestare a rezultatelor scrutinului.
Despre aceasta a anunțat într-o conferință de presă din data de 11 noiembrie organizatorii sondajului – reprezentanții organizației SPERO și ai companiei Intellect Group.
Directorul Intellect Group, Ian Lisnevschi a mulțumit Comisiei Electorale Centrale pentru posibilitatea de a desfășura exit-poll-ul. Potrivit lui, aceasta este prima astfel de experiență în Moldova din ultimii 10 ani, iar din aceste considerente responsabilitatea este una specială.
„În țările vecine, companiile au o experiență mare în realizarea unor astfel de cercetări sociologice. Pentru noi este un test ”, a spus Lisnevschi.
El a subliniat că rezultatele cercetării vor avea un interes exclusiv științific.
„Datele pe care le vom prezenta nu vor avea forță juridică și nu vor putea fi utilizate în eventuale procese de contestare a rezultatelor alegerilor. Acesta va fi un studiu exclusiv științific, care va avea o anumită marjă de eroare”, a atras atenția sociologul.
Șefa Asociației SPERO, Tatiana Zaruba, i-a asigurat pe jurnaliști că cercetarea sociologică nu are nici o coloratură politică. Ea i-a rugat pe cetățeni să dea dovadă de răbdare și respect pentru munca persoanelor care vor chestiona alegătorii.
“Sondajul va fi efectuat în 100 de secții de votare din 77 de localități. 150 de operatori vor fi antrenați în realizarea studiului. Echipa de realizare a sondajului numără, în total, aproximativ 200 de persoane ”, a precizat Zaruba.
Chiar dacă observatorii asociației vor activa și la secțiile de votare din străinătate, sondajul la ieșire va fi desfășurat numai pe teritoriul Moldovei.
„Nu avem capacitățile să acoperim un număr suficient de secții de votare din străinătate. Rezultatele vor fi modelate în baza rezultatelor din primul tur al alegerilor”, a explicat Lisnevschi.
Sociologul a chemat cetățenii să ia parte la sondaj și a dat asigurări că organizatorii garantează anonimatul tuturor respondenților.
„Ne propunem că realizăm un studiu calitativ. Pentru prima dată în istorie, companii din Moldova organizează un astfel de sondaj pe cont propriu și cu forțe proprii”, a adăugat organizatorul studiului sociologic.