Astăzi, 31 octombrie, celebrăm Ziua Internațională a Mării Negre. În 1996, toate statele riverane – Bulgaria, Georgia, România, Turcia, Ucraina și Republica Moldova – au semnat Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră, având ca scop principal ameliorarea și protejarea mediului marin.
Fluviile Dunărea și Nistru fac legătura dintre Republica Moldova și Marea Neagră, influențând asupra calităţii mediului marin. Ministerul Mediului continuă să depună eforturi susținute prin diverse proiecte și programe dedicate protecției și conservării Mării Negre.
Agenda Maritimă Comună pentru Marea Neagră, aprobată în mai 2019, între Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Republica Turcia și Ucraina, subliniază angajamentul acestora de a colabora pentru o dezvoltare sustenabilă. De la începutul anului 2024, Republica Moldova a preluat Președinția acestei agende, evidențiind prioritățile de conservare a ecosistemelor marine, promovarea economiei albastre și protecție a ecosistemelor marine din Marea Neagră.
De Ziua Mării Negre, dorim să subliniem importanța colaborării între statele riverane și implicarea fiecărui cetățean în această misiune comună. Această zi este o oportunitate excelentă de a educa și de a conștientiza comunitatea despre importanța Mării Negre.
Iată câteva curiozități interesante pe care le puteți împărtăși cu cei mici:
Iarna, Marea Neagră îngheață doar la mal, deoarece mai multe fluvii, inclusiv Nistru, aduc anual aproximativ 600 de kilometri cubi de apă dulce.
Marea Neagră nu a avut întotdeauna apă sărată.
Are o formă aproximativ ovală, cunoscută și sub denumirea de „formă de pește”, cu o suprafață totală de 423.488 km² și o adâncime maximă de peste 2.200 m.
Există rechini în Marea Neagră, specia „câine de mare”, care măsoară aproximativ un metru.
Focile au trăit cândva în Marea Neagră, dar au dispărut din cauza vânătorii excesive.