În satul Viișoara din raionul Edineț a fost dezvoltat un nou serviciu social destinat sprijinirii persoanelor din grupurile social-vulnerabile. Este vorba despre o spălătorie socială.
Astfel, de acest serviciu vor beneficia circa 300 de persoane din localitate, care vor avea acces la servicii gratuite de spălătorie socială, igienă personală și socializare.
„Suntem mulțumiți de ceea ce am realizat împreună cu organizația Plai și recunoscători Uniunii Europene pentru sprijinul financiar acordat. Prin crearea serviciului de spălătorie socială, am reușit să aducem o plus valoare comunității noastre. Asta va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață ale persoanelor social vulnerabile din satul nostru și va oferi noi oportunități de integrare socială a acestora”, a declarat primarul localității, Ina Ciubotaru.
Bugetul proiectului s-a ridicat la circa 30.000 de euro, dintre care 27.000 au fost alocați din resursele UE, iar circa 3.000 – contribuția APL.
Din acești bani a fost reparată încăperea alocată de către primărie. Ulterior, spațiul a fost dotat cu mobilier, mașini de spălat și de uscat hainele. În plus, aici a fost amenajată o cameră pentru sesiuni de socializare și ședințe de consiliere individuală și de grup, ce vor fi susținute de un psiholog.
Totodată, cetățenii vor putea beneficia, inclusiv, de servicii de igienă personală. În acest sens, spălătoria socială a fost dotată cu o cameră de baie.
„Dezvoltarea unui serviciu social într-o localitate rurală, realizată de societatea civilă în parteneriat cu autoritățile publice locale, este un exemplu elocvent al modului în care colaborarea la nivel local poate produce schimbări reale și tangibile în viața comunităților. Acest model de parteneriat reflectă valorile Uniunii Europene – solidaritate, incluziune și cooperare. Uniunea
Europeană își reafirmă astăzi sprijinul ferm pentru Republica Moldova și pentru toate eforturile pe care aceasta le depune pentru a consolida coeziunea socială și de a asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. Împreună, putem construi o societate mai puternică, mai unită și mai rezilientă, unde fiecare cetățean are șansa de a trăi demn și de a contribui la bunăstarea generală”, a menționat în luarea sa de cuvânt Irina Beșliu, Manager de Programe în cadrul Delegației UE la Chișinău, prezentă la eveniment.