Vasile Tarlev, fost prim-ministru al Republicii Moldova și candidat la alegerile prezidențiale, a criticat modul în care se desfășoară pregătirile pentru scrutinul din 20 octombrie. Într-o declarație publică, el a subliniat că interzicerea sondajului de tip Exit poll și alte măsuri recente demonstrează o tentativă de fraudare a alegerilor.
„Interzicerea Exit poll-ului, care reprezintă o metodă de sondaj sociologic menit să combată fraudarea alegerilor, demonstrează clar tentativa de fraudare,” a afirmat Tarlev.
Politicianul a subliniat cu îngrijorare și reducerea drastică a secțiilor de vot din regiunea transnistreană.
„Numărul secțiilor de vot în regiune a fost redus drastic, ceea ce, în opinia noastră, este anticonstituțional. Este evident că s-a recurs la acest lucru pentru a împiedica accesul la urne pentru sute de mii de cetățeni,” a declarat Tarlev.
Totodată, el a criticat introducerea votului prin corespondență, acuzând că acesta nu a fost testat corespunzător și că este accesibil doar unui segment limitat de cetățeni.
„A fost introdus votul prin corespondență fără testare prealabilă și doar pentru unii cetățeni, ceea ce denotă o încălcare flagrantă a principiilor constituționale privind procesele electorale. Nu este clar de ce doar unor alegători li s-a oferit acest drept și cum noi, candidații, putem monitoriza votarea prin corespondență,” a adăugat politicianul.
Tarlev a mai evidențiat discriminarea cetățenilor moldoveni din Rusia, unde vor fi deschise doar două secții de votare, în pofida faptului că acolo locuiesc aproximativ 400.000 de moldoveni.
„Suntem martori ai discriminării cetățenilor noștri din Rusia, unde vor fi deschise doar două secții de votare,” a spus el.
Fostul premier a concluzionat că, din 1990 încoace, nicio guvernare nu și-a permis asemenea abuzuri în campaniile electorale și a cerut intervenția Comisiei Electorale Centrale pentru a asigura legitimitatea procesului electoral.
„Solicit Comisiei Electorale Centrale să renunțe la procedurile antidemocratice și anticonstituționale și să asigure legalitatea și legitimitatea alegerilor prezidențiale din 20 octombrie,” a punctat Tarlev.
De asemenea, politicianul a făcut apel la partenerii externi și la observatorii internaționali să monitorizeze procesul electoral din Moldova și să contribuie la organizarea unor alegeri libere și democratice, în conformitate cu standardele internaționale și prevederile Constituției.