Startul campaniei a fost dat de doi favoriți: Maia Sandu și Igor Dodon. Doi candidați cu șanse egale a câștiga alegerile prezidențiale, cu avantaje și greșeli proprii. Igor Dodon, neavând un concurent de spectru stânga, a fost arătat de toate sondajele drept candidatul cu cele mai mari șanse de a câștiga al doilea mandat bazându-se pe propriile realizări și folosind încrederea în instituțiile de stat, mai concret în instituția prezidențială, care a crescut în ultimul timp peste 40 la sută. Însă problema candidatului susținut de Partidul Socialiștilor este că campania electorală a candidaților opoziției devine campania contra candidatului de la guvernare.
Maia Sandu este percepută ca liderul forțelor de dreapta, care la moment este divizată. Problema politicienilor de dreapta este că știind despre alegerile prezidențiale din 2020 nu s-au pregătit absolut: electoratul de dreapta a întrat în campanie divizat; având experiența a 5 luni de guvernare nereușită Maia Sandu deja nu mai reprezintă forța de opoziție; electoratul unionist divizat între Chirtoacă și Țîcu nu o vor susține în turul II; și electoratul PPDA, care consideră o trădare a parteneriatului dintre PAS și PPDA.
Maia Sandu a refuzat să se țină de cuvânt și să îl susțină pe Andrei Năstase în această cursă electorală așa cum a procedat liderul PPDA în 2016, prin asta a pus punct în formarea unui Bloc comun.
Anume aceasta dezamăgire de dreapta se simte în ultimele sondaje în care Andrei Năstase și Renato Usatâi se apropie de raitingul Maiei Sandu.
În timp ce liderul sondajelor Igor Dodon a obținut practic procentajul maxim 31,8% sau 41,7% din cei deciși, Maia Sandu pierde poziția de lider necondiționat al dreptei fiind urmați de Andrei Năstase cu 9,3% la sută și Renato Usatîi 6,6%, care cu brio a migrat pe centru-dreapta a spectrului politic devenind concurent electoral al Maiei Sandu și Andrei Năstase.
La moment putem vorbi de două surprize în aceasta cursă electorală: Andrei Năstase care în campania electorală a triplat practic rezultatul din luna septembrie obținând 12,2 la sută din cei deciși și continuă să crească în pofida unor critici. Acest lucru să explică și prin dezamăgirea electoratului în guvernarea Maiei Sandu din 2019 și campaniei foarte slabe a PAS, care a migrat pe rețele de socializare și TV neavând practic activitate în teritoriu. Putem vorbi de perioada când Andrei Năstase poate să reîntoarcă electoratul său obișnuit să lupte direct și dezamăgit de politica dublă a Maiei Sandu.
A doua surpriză este Renato Usatîi: deosebit de celelalte campanii, acum devine mai unionist decât Dorin Chirtoacă sau Tudor Deliu. Putem zice că i-a reușit să migreze pe dreapta și să obțină simpati,a chiar în rândurile electoratului Maiei Sandu.
De aceea, nu va fi o mare surpriză ieșirea în turul doi a candidaților Igor Dodon și Renato Usatîi, sau Igor Dodon și Andrei Năstase. Mai mult ca atât, ultima modelare prezentată de iData arată că în turul doi, Andrei Năstase are mai multe șanse să mobilizeze electoratul de dreapta, decât Maia Sandu, care are un anti-rating mult mai mare.
Sursa: Politics.md