Premiul Nobel pentru Pace în 2023 a fost acordat activistei iraniene Narges Mohammadi pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran şi pentru lupta ei pentru promovarea drepturilor omului şi a libertăţii pentru toţi, a anunţat vineri, la Oslo, Comitetul Nobel.
Premiul pentru pace din acest an recunoaşte, de asemenea, sutele de mii de oameni care, în anul precedent, au manifestat împotriva politicilor de discriminare şi opresiune ale regimului islamic din Iran, care vizează femeile.
Motto-ul adoptat de demonstranţi – „Femeie – Viaţă – Libertate” – exprimă în mod adecvat dedicarea şi munca lui Narges Mohammadi, arată Comitetul Nobel, potrfivit News.ro. La 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel şi-a semnat testamentul, donând cea mai mare parte a averii sale pentru o serie de premii, Premiile Nobel.
Aşa cum este descris în testamentul lui Nobel, unul dintre premii este dedicat „persoanei care va fi depus cel mai mare efort sau cea mai bună activitate în favoarea fraternităţii între naţiuni, a abolirii sau a reducerii armatelor permanente şi a organizării şi promovării congreselor de pace”.
Toate premiile Nobel sunt decernate la Stockholm, în Suedia, cu excepţia Premiului Nobel pentru Pace, care este decernat la Oslo, în Norvegia. Fondatorul Premiului Nobel, Alfred Nobel, a fost un cosmopolit suedez.
În testamentul său, acesta a declarat că Premiul Nobel pentru Pace ar trebui să fie acordat de un comitet norvegian. În timpul vieţii lui Alfred Nobel, Norvegia şi Suedia erau unite sub un singur monarh, până în 1905, când Norvegia a devenit regat independent.
Din 1901, au fost acordate 103 premii Nobel pentru pace. Au fost premiate 27 de organizaţii diferite. Două premii pentru pace au fost împărţite între trei persoane.
Până în prezent, 18 femei au primit Premiul Nobel pentru Pace. Un laureat al premiului pentru pace, Le Duc Tho, a refuzat Premiul Nobel pentru Pace, potrivit nobelprize.org.