Peste 50 de țări au cunoscut gustul deosebit al fructelor din Moldova. Printre destinații se numără state din Africa, Asia, America de Nord și Pacific. Drumul parcurs de fructele din Moldova durează și până la 80 de zile pentru destinații din India sau Laos.
Analistul economic Veaceslav Ioniță a spus că astăzi mai există doar câteva țări care domină la anumite exporturi de fructe, dar că noile destinații sunt explorări care pot da roade în câțiva ani. Important este ca producătorii să se focuseze pe țările care oferă cea mai bună valoare adăugată, și nu doar pe destinație în sine.
„Până anul trecut noi exportam cireșe în două-cinci țări, iar anul trecut lista a ajuns la 14 țări. La prune avem 40 de țări în care am exportat în ultimii zece ani. În ultimii ani am reușit să exportăm struguri în 55 de țări. Afganistan, Camerun, Congo, Irak, Laos, Hong Kong, Qatar, Tanzania, Oman, Palau – sunt doar câteva destinații exotice unde au ajuns fructele moldovenești”, a spus analistul.
Iurie Fală, director executiv al Asociației producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova-Fruct”, a declarat că geografia exporturilor se schimbă de la an la an. Vânzările de mere pe piața rusă s-au înjumătățit după invazia Rusiei în Ucraina și s-au dublat pe piața europeană. Totodată, au apărut mai mulți consumatori de mere moldovenești în țările din Golful Persic în frunte cu Arabia Saudită.
„Cerere există peste tot, dar unele destinații sunt foarte departe. Totodată noi suntem în epicentrul unor crize politice care au afectat căile de logistică. Trebuie să ne focusăm pe lanțul scurt de aprovizionare. Un tir cu mere din Moldova până în Marea Britanie face până la cinci zile, dar ca să ducem un container cu aceiași cantitate de mere până în India durează de la 73 până la 80 de zile deoarece noi trebuie să ocolim Africa prin Gibraltar”, a menționat Iurie Fală.
R. Moldova a exportat în anul 2023 cantități record de fructe. Printre acestea aproape 17.000 de tone de cireșe, 78.000 de tone de prune și 55.000 de tone de struguri.