Startup-urile din domeniul tehnologic din Republica Moldova pot obține granturi de până la 2 milioane de lei, prin Programul de susținere a inovațiilor digitale, relansat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Potrivit MDED, bugetul alocat de Guvern pentru 2025 este de 27,1 milioane de lei. În total, programul beneficiază de un buget total de 190 milioane de lei (circa 9,6 milioane de euro) pe parcursul celor 3 ani de implementare, urmând o perioadă de monitorizare de doi ani.
Programul oferă oportunități de finanțare pentru două categorii de startup-uri:
- pentru afacerile aflate în faza incipientă, cu o cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de lei, sunt disponibile granturi de până la 500.000 de lei, cu o contribuție proprie minimă de 20%;
- pentru startup-urile cu o cifră de afaceri de până la 25 milioane de lei sunt disponibile granturi de până la 2.000.000 de lei, cu condiția unei contribuții proprii de cel puțin 50%, provenită din investiții efectuate de fonduri cu capital de risc sau de furnizori de servicii de finanțare participativă.
„Prin acest program susținem startup-urile care pot crea locuri de muncă bine plătite și pot face ca Republica Moldova să aibă propriii săi unicorni – companii puternice, care cresc rapid și concurează pe piețele internaționale. Avem potențial, trebuie doar să-l sprijinim corect”, susține Doina Nistor, viceprim-ministră, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Vadim Codreanu, directorul ODA, spune că relansarea acestui program „vine ca răspuns la interesul tot mai mare, manifestat de fondatorii de startup-uri și la experiențele valoroase acumulate în etapele anterioare”.
Programul a fost lansat în octombrie 2022, iar al doilea apel a avut loc în noiembrie 2023. În urma celor două ediții, 31 de companii și-au implementat cu succes proiectele, beneficiind de granturi în valoare totală de 13,2 milioane lei. Investițiile atrase în economie prin acest program au depășit 25,2 milioane lei.
Creșterea puternică a sectorului tehnologiei informației din Republica Moldova în ultimii ani a fost determinată în mare măsură de externalizare – companiile care operează în Parcul Tehnologic de Inovare din Moldova (MITP), care oferă stimulente fiscale și proceduri simplificate de înființare pentru entitățile locale sau străine, continuând să se concentreze pe servicii adaptate clientului. Aproximativ 90% din veniturile generate în parcul IT provin din exporturi de servicii executate în regim de outsoursing.
Potrivit MDED, în anul 2024 startup-urile moldovenești au generat peste 40 de milioane de dolari, comparativ cu 35 de milioane de dolari în 2023, creând peste 1.000 de locuri de muncă, cu o echipă medie de nouă angajați.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Telegram