Irina Struțescu este Președinta Asociației pentru Administrarea Calității și unul din susținătorii inițiativei de fondare a Partidului Acasă Construim Europa (PACE), condusă de Gheorghe Cavcaliuc. Struțescu este responsabilă la PACE de Blocul ce reprezintă interesele femeilor.
În prezentarea sa, ea a spus că, un subiect important ține de informarea calitativă a femeii.
„Ce înseamnă asta? Informarea corectă a femeii reduce riscul de a deveni victima din propria iniţiativă, riscul de scădere a calităţii vieţii şi riscul de a fi folosite în detrimentul propriei persoane.
Care este valoarea bunăstării materiale în vieţile femeilor şi a fetelor. O fată născută într-o familie săracă riscă să se căsătorească la o vârstă timpurie şi are mai multe şanse să abandoneze studiile, să de-a naştere unui copil la o vârstă fragedă şi să fie supusă violenţei, comparativ cu o fată născută într-o familie cu venit mare sau mediu, care se căsătoreşte la o vârstă mai târzie şi finisează studiile.
Fetele crescute în familii social vulnerabile vor căuta orice cale pentru a se căsători cât mai devreme pentru a ieşi din zona de sărăcie, din mediu în care cresc şi se dezvoltă. De obicei, simt nevoia unui suport material sau a unui suport moral. Rezultatul este că din lipsă de experienţă, din lipsa de studii, ele se căsătoresc cu indivizi din aceiaşi pătura socială şi creând astăzi şi dând naştere urmaşilor problematici care deja creează probleme în stat. O femeie care trăieşte în condiţii proaste nu poate asigura un viitor bun copiilor săi şi acest cerc vicios rămâne în continuitate.
În cazul în care întreprindem măsuri noi vom dezvolta un stat sănătos cu familii sănătoase. Totodată, găsirea soluţiilor pentru fiecare persoană în parte şi purtând discuţii, ajungând la esenţa problemei. Instituirea în şcoli a cursurilor, a instruirilor pentru fete, generaţia tânără de fete, care ca rezultat a instruirilor vor vedea diferenţa dintre un comportament social normal şi dintr-un comportament social anormal a unui bărbat faţă de o femeie. Astfel, fetele deja instruite vor identifica din start forma de violenţă care o observă şi vor întreprinde măsuri corecte de protecţie prin sesizarea organelor competente.
Violenţa domestică – subiect vulnerabil. Violenţa mereu o avut un efect negativ asupra personalităţii şi a încrederii în sine. Femeia supusă violenţei are o gândire nesănătoasă, simţindu-se fără nici o valoare, izolată şi lipsită de comunicare şi înţelegere. Din considerentul că victimele nu prea cunosc posibilităţile legislative pentru protecţie, scopul nostru este de a informa femeile, de a informa societatea privind violenţa asupra femeilor, pentru a preveni şi a stopa acest fenomen de violenţă, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii femeilor din diverse acţiuni de informare, educare, consiliere, intervenţie, schimbare şi participarea social activă a femeilor în rolul statului.
Obiectivele care le urmărim sunt: transmiterea către femei a unui mesaj care afirmă că violenţa împotriva femeii în cadrul familiei sau în cadrul unui raport în relaţia de cuplu este un comportament inadmisibil şi care duce la răspunderea penală; informarea femeilor cu privire la procedurile de protecţie existente; promovarea unei legislaţii şi a unor practici legislative, calitative, adecvate care să ofere protecţie victimelor violenţei în familie.
Angajarea femeilor în câmpul muncii. Sunt mamă a doi copii minori şi lucrând, văzând situaţia de pe interior în instituţiile publice pot să zic că luând în consideraţie perioada dificilă acum cu infecţia Covid 19, suntem martori la acţiunilor statului care sunt întreprinse şi nu neapărat în favoarea oamenilor. Însă acum vreau să mă refer la situaţia femeii salariate în perioada pandemiei. Statul şi-a asumat responsabilitatea de prevenire cu infecţia Covid 19 prin diferite instrumente. Unul din aceste instrumente a fost suspendarea activităţii instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova.
Cu ce se trezeşte femeia în prima zi de Covid 19? Cu obligativitatea de a-şi lua concediu anual pentru a sta cu copii minori acasă pentru a-i supraveghea, a doua variantă este să-şi scrie cerere din cont propriu, cerere de concediu neplătit, a treia este să se asigure cu o bonă în cazul în care poate să-şi menţină existenţa sau să demisioneze. Să nu se uite că femeia aceste acţiuni trebuie să le întreprindă nu din propria iniţiativă, ci forţat. O mare parte a femeilor din Republica Moldova îşi cresc copii singuri, din diferite motive, divorţ, decesul soţului, mame solitare, în dependenţă de situaţie, sursa de venit fiind salariul de care dispune de la locul de muncă. Parvine întrebarea din ce surse se va întreţine femeia pe perioada de situaţie excepţională, situaţia de criză, cauzată de Covid? Mai mult, sunt angajatori care pot să vină cu interdicţii de a acorda aceste concedii anuale sau acele concedii neplătite, astfel femeia fiind pusă în situaţia de a demisiona de a scrie o cerere de demisie. Suntem martori în situaţia în care statul defavorizează femeia ca mamă şi se creează doar impedimente pentru a asigura copiilor o viaţă calitativă şi siguranţă. Rolul nostru este să asigurăm femeia cu tot suportul necesar şi să facilităm rolul ei în cadrul societăţii. Scopul nostru este să creăm o societate frumoasă, sănătoasă cu femei de succes”, crede Irina Struțescu.
Irina Struțescu are studii superioare, Master în drept economic. Ea este Președinta Asociației pentru Administrarea Calității. Deține experiență managerială de 10 ani în instituții publice, până în prezent, dar și peste 10 ani experiență în activitate antreprenorială.