Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat ieri, 27 iunie, finanțarea pentru proiectul privind competitivitatea întreprinderilor micro, mici și mijlocii (ÎMMM) în valoare de 50 de milioane de dolari.
Proiectul va ajuta Moldova să reducă povara de reglementare, să sporească accesul la finanțare, să îmbunătățească competitivitatea exporturilor întreprinderilor moldovenești, iar în caz de criză sau urgență eligibilă, să reacționeze prompt și efectiv la acestea.
„Moldova are o densitate mică a întreprinderilor micro-mici și medii, cu doar 13,5 ÎMMM-uri la mia de locuitori în 2020. Un număr relativ mic de întreprinderi moldovenești exportă, în timp ce mediul investițional nu este încă pe deplin favorabil dezvoltării întreprinderilor, iar întreprinderile se confruntă cu dificultăți privind accesul la finanțare”, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.
Proiectul privind competitivitatea IMM-urilor va contribui la digitalizarea inspecțiilor și serviciilor guvernamentale pentru afaceri, la simplificarea documentelor permisive și la îmbunătățirea infrastructurii naționale de calitate pentru a reduce povara de reglementare cu care se confruntă întreprinderile. Acesta va sprijini accesul la finanțare pentru întreprinderi prin intermediul garanțiilor de credit și va consolida capacitatea Fondului de garantare a creditelor. Acesta de asemenea, va sprijini dezvoltarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii și va spori competitivitatea exporturilor acestora.
„Proiectul privind Competitivitatea ÎMMM-urilor va continua conlucrarea de durată a Grupului Banca Mondială cu autoritățile moldovenești pe probleme financiare și de dezvoltare a sectorului privat pe care am avut-o în ultimul deceniu”, a declarat Inguna Dobraja, directoare de Țară a Băncii Mondiale pentru Moldova.
Proiectul va aduce beneficii unul număr mare de întreprinderi private, precum și instituții publice.
De la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari au fost alocate pentru mai mult de 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, cu un angajament total de 638,1 milioane de dolari. Printre domeniile de sprijin se numără reforma de reglementare și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrația fiscală, înregistrarea terenurilor, educația, drumurile, sănătatea și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul de urgență la COVID-19, agricultura, apa și canalizarea și energia.